ОПШТИНА КОЧАНИ 

Нови мерки за справување со енергетската криза

Заради енормно зголемената цена на електрична енергија и зголемените сметки, настапија на сила повеќе мерки за справување со енергетската криза. Електричната енергија која на почетокот на 2022 година со цена од околу 100 EUR/MWh во моментот достигна цена од околу 400 EUR/MWh, а во текот на годината достигаше цена и од околу 800 EUR/MWh.   Во периодот до 2000 година, Општина Кочани со околните села располагаше со 900 светилки за јавно осветлување, додека во моментот општината заедно со околните села располага со 4.500 светилки.   Поради енергетската криза и големите…

Прочитај повеќе
ПОЛИТИКА 

Прес конференција на ОК на ВМРО-ДПМНЕ

Почитувани, Во контекст на вашата загриженост за превозот на учениците, велите: Учениците, минатите години имаа превоз.Затоа што не им треба.Заборавате дека учениците имаа онлајн настава.УЧЕНИЦИТЕ ЌЕ ИМААТ БЕСПЛАТЕН ПРЕВОЗ ПОВТОРНО, затоа што впрочем ВМРО ДПМНЕ е таа која што го воведе бесплатниот превоз во училиштата и бесплатните учебници секоја година и на секое дете. Но, нив не ги наведовте како проблем. Зошто? Затоа што МОН е во ингеренции на владата на СДСМ.Бесплатен превоз ќе има во момент кога општината која што го поништи договорот со АВТО АТОМ ќе постигне реални…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Проширување на дигиталните јавни услуги во општина Кочани преку „мЗаедница„

Општина Кочани е една од првите во државата којашто ја користи мобилната и веб-апликација „мЗаедница“, која на граѓаните им нуди брза и едноставна комуникација со општината за пријавување проблеми, предлог-решенија и дигитално аплицирање за субвенции. На работилницата што неделава се одржа во Охрид, на која учествуваше и градоначалникот Љупчо Папазов со административни службеници и претставници на основни училишта, се говореше за претстојната надградба на апликацијата со две нови е-услуги: упис на деца во основни училишта и во градинки, како и за услугата мСоветник како алатка за директна комуникација на граѓаните со избраните членови…

Прочитај повеќе