Државната матура ќе се полага во јуни 2021

Oд Министерството за образование и наука информираа дека оваа година ќе се полага државна матура во предвидениот законски рок, односно во месец јуни 2021 година. Од МОН велат дека полагањето на државната матура е обврска утврдена со Законот за средно образование и се спроведува според Правилникот за полагање испити од државната матура. Матурантите до крајот на овој месец треб да ги пријават темите за проектната задача, а до крајот на декември да ги пријават и испитите од листата за полагање, којашто е проширена со уште нови два предмета. Оваа учебна…

Прочитај повеќе