ОПШТИНА КОЧАНИ 

Да не се попречува изградбата на куќите за Ромските семејства

Реакција на Аки Акиов од ПДПР, по однос на протестот одржан од жителите на населбидете Трајаново трло, Усова чешма и Шатровиќ Жители на населбите Трајаново Трло, Усова Чешма и Шатровик утрово излегоа на мирен протест со барање за запирање на подготвителните работи и темелно преиспитување на целокупната процедура од страна на Советот на Општина Кочани за изградба на објекти за домување наменети за лицата кои живеат во Старата касарна во Кочани со натпис ,,САМО ПРЕКУ НАС МРТВИ,,. РЕАГИРАМЕ токму поради националното однесување на жителите од населбите Трајаново Трло, Усова Чешма…

Прочитај повеќе
КОВИД 19 

Драматични битки за живот водат заболените граѓани и лекарите во ковид амбулантите

Крајно несоодветната транспарентност во функционирањето на ковид амбулантите и центрите во здравствените установи низ градовите и регионалните центри и одсуството на кампања за конкретни и концизни совети до граѓаните, заедно со речиси едногодишното примарно лекување по телефон, според поедини врвни доктори, доведоа до експлозија на ширењето на Ковид 19 во регионот и во државата. Истовремено голема е дистанцата помеѓу тоа што се случува во Ковид амбулантите и надвор од нив, бидејќи граѓаните не ни можат да претпостават какви драми се одвиваат во битката на секој болен да преживее, како и…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

СПА центарот и(ли) Бањата, заглавени во ДУП-от

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НИКОЛЧО ИЛИЈЕВ ВО ИЗЈАВА ЗА ТВ КОЧАНИ ПОСОЧИ ДЕКА КОЧАНЧАНИ НЕМААТ СПА ЦЕНТАР И БАЊА ЗАТОА ШТО НЕ Е ИЗРАБОТЕН ДУП ЗА ГРАДСКА ЧЕТВРТ 14. КАКО ШТО СЕГА СТОЈАТ РАБОТИТЕ СЕ ЧИНИ НИКОЈ НЕ ЗНАЕ КОГА КОЧАНЧАНИ И НАСЕЛЕНИЕТО ОД РЕГИОНОТ ЌЕ МОЖАТ ДА ГИ КОРИСТАТ БЛАГОДЕТИТЕ НА ЛЕКОВИТАТА ТЕРМАЛНА ВОДА. По објавувањето на прилогот за апсурдната ситуација дека при изобилство на геотермална и воедно лековита вода, кочанчани немаат бања за да ги користат нејзините благодети, и јавно поставените прашања, каде „заглави“ Спа центарот вреден 1.300.000 евра, кој треба(ше)…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Граѓаните ја одбранија локацијата, градоначалникот најави нова постапка

ЖИТЕЛИ ОД ТРИ НАСЕЛБИ МУ ГО РАСИПАА ПЛАНОТ НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ, ГО СПРЕЧИЈА ПОЧЕТОКОТ НА ИЗГРАДБА НА ДВАЕСЕТТЕ ТИПСКИ КУЌИ-ПОДАРОК ЗА ДИВОВСЕЛЕНИТЕ ЖИТЕЛИ НА КАСАРНАТА. НАСОБРАНИТЕ ОД ТРАЈАНОВО ТРЛО, УСОВА ЧЕШМА И ДРАЧЕВИЌ ПОБАРАА ПРОМЕНА НА ЛОКАЦИЈАТА ЗА ИЗГРАДБА НА КУЌИТЕ, ПОТЕНЦИРАЈЌИ ЈА СВОЈАТА ОДЛУЧНОСТ СО ТРАНСПАРЕНТОТ „САМО ПРЕКУ НАС МРТВИ“ Откако дознале дека денеска во Кочани ќе бидат поставени темелите на изградба на дваесетте типски куќи наменети за своевремено дивовселените  жители во старата касарна, граѓани од населбите Трајаново Трло, Усова Чешма и Шатровик утрово ја вратија назад градежната механизација, и…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Решавањето на инфраструктурните проблеми и интеграцијата на Ромите остануваат приоритет на Општина Кочани.

По повод 8 Април – Меѓународниот ден на Ромите и 50-годишнината од прогласувањето на овој празник, градоначалникот на Општина Кочани Николчо Илијев упати честитка до сите припадници од ромската националност, посакувајќи им добро здравје, благосостојба и живот со почит и толеранција. Притоа Илијев потенцира дека Општина Кочани останува и понатаму да биде целосно посветена кон достигнувањето повисоки стандарди на планот на сите надлежности што ги има единицата на локалната самоуправа коиштосеодзначење и за Ромите и за општеството во целина. – Сите чекори што ги преземаме се во насока на интеграција…

Прочитај повеќе