ГРАЃАНИТЕ НИ ЈАВУВААТ 

Протестот на жителите од трите населби, не е етнички, ни политички …

… велат во денешното известување жителите на Трајаново Трло. Постојат обиди на одредени политичари и поединци од Ромската етничка заедница да му дадат етнички и партиски контекст на вчерашниот протест и тоа преку ширење на говор на омраза и поттикнување на етнички тензии преку социјалните мрежи. За овие лица ќе бидат поднесени соодветни поднесоци до надлежните органи. Би сакале да ја информираме јавноста дека во ниту еден момент вчерашниот или кој било претходен или иден протест на жителите од населбата Трајаново Трло и околните населби, не бил и нема да…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Ромите од Кочани – незадоволни од спречувањето на изградбата на објекти за семејствата од Старата касарна

По вчерашниот протест на жители од населбата Трајаново Трло против изградбата на станбените објекти за домување на семејства во социјален ризик, денеска по иницијатива на ромски здруженија, градоначалникот на Општина Кочани Николчо Илијев одржа средба на која ги слушна нивните ставови и видувања за ова прашање. – Се соочивме со огромно незадоволство и револт кај претставниците на ромски невладини организации и на Партијата за демократски просперитет на Ромите. Тие беа подготвени за мирен протест бидејќи се огорчени од пораките што се испратени од вчерашниот протест, со кој група граѓани се…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Граѓаните не се против изградбата на куќите, туку против наметнатата локација

ЛОКАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ТРЕБА ДА БИДАТ ФАКТОРОТ КОЈ ЌЕ ГО ОБЈАСНАТ И АМОРТИЗИРААТ НЕДОРАЗБИРАЊЕТО И ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРОТЕСТИТЕ И КОНТРАПРОТЕСТИТЕ НА ГРАЃАНИТЕ, БИДЕЈЌИ ПОЛИТИЧКИТЕ ФАКТОРИ ВЕЌЕ ТРГНАА ВО ИСКОРИСТУВАЊЕ НА СИТУАЦИЈАТА И ЕДНОСТРАНО РЕАГИРАЊЕ. ВЧЕРАШНИОТ ПРОТЕСТ БЕШЕ ПРОТИВ НАМЕТНАТАТА ЛОКАЦИЈА, А НЕ ПРОТИВ ИЗГРАДБАТА НА ДВАЕСЕТТЕ ТИПСКИ КУЌИ, КОИ ЌЕ ОСТАНАТ СОПСТВЕНОСТ НА ОПШТИНАТА А ЌЕ ГИ КОРИСТАТ СЕМЕЈСТВАТА ОД СТАРАТА КАСАРНА По вчерашниот протест на жителите од Трајаново Трло, Шатровиќ и Усова Чешма, за денеска бил закажан протест и од страна на невладините организации и граѓаните од Ромското Маало. Меѓутоа…

Прочитај повеќе