ЕКОЛОГИЈА 

Кога општината ќе удри по граѓански активист …

Кога општината ќе почне да им се заканува на граѓанските активисти со тужби, тогаш тоа по автоматизам се сфаќа како замолчување на тие што треба да им бидат први соработници на локалните власти и што со своите активности одработуваат за нив. Бидејќи ефективното функционирање на локалната заедница е невозможно без граѓанскиот сегмент, кој во основа е волонтерски, и како таков можеби и најпрогресивен. Тоа што од Ана Симионова е побарано извинување, како услов и закана да не биде тужена, е прв и по многу нешта единствен случај во Општината. Пораката…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Околу малите хидроцентрали се вртат големи пари

Откако изградбата на Минихидроценралата на Мала Река ја разбранува кочанската јавност, многумина си го поставуваат прашањето, зошто инвеститорите се толку упорни да ги изградат овие енергетски објекти на толку мали реки, и каков профит носи произведената енергија? Плус прашањето, зошто најголем дел од нив се во рацете на мал број моќници во енергетскиот бизнис во државата ? Еден од одговорите е дека малите хидроцентрали не се „ситна риба“. Тоа го потврдува извештајот на Институтот за комуникациски студии, според кој, иако малите хидроелектрани учествуваат со само 3,8 проценти во вкупно произведената…

Прочитај повеќе
ПОЛИТИКА 

Партиите на мака, се бираат кандидати за градоначалници и советници

НА ЧЕТИРИ МЕСЕЦИ ПРЕД ЛОКАЛНИТЕ ИЗБОРИ ЗА ПОЕДИНИ КАНДИДАТИ РЕЧИСИ СО СИГУРНОСТ СЕ ЗНАЕ ДЕКА ЌЕ ЈА ДОБИЈАТ ДОВЕРБАТА НА ПАРТИИТЕ, ОСОБЕНО ОД ВЛАДЕЈАЧКИОТ БЛОК, ДОДЕКА ВО ОПОЗИЦИСКИОТ ИНТЕРЕСОТ ЗА ПРЕСТИЖНАТА ГРАДОНАЧАЛНИЧКА ФУНКЦИЈА Е ПОБРОЕН. ВО ПОМАЛИТЕ ОПШТИНИ СЕ СЕ СВЕДУВА НА ПО ЕДЕН-ДВАЈЦА КАНДИДАТИ, А ВО ПОГОЛЕМИТЕ ВО ИГРА СЕ ПО ТРИ ДО 9 ИМИЊА, ОД КОИ ПАРТИСКИТЕ ТЕЛА ЌЕ ИЗБИРААТ. ЗГОЛЕМЕН ИНТЕРЕС И ЗА СОВЕТНИЧКИТЕ МАНДАТИ, КОИ НОСАТ СООДВЕТНИ ПРИВИЛЕГИИ. Иако до октомвриските локални избори за советници и градоначалници, преостануваат нешто повеќе од четири месеци, во поголемите општини…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Стоп за малите хидроцентрали, судски или спогодбено

Иако засега нема информации дали и концесиите за малите хидроцентрали што треба да се градат над Браната „Гратче“ и на Шталковичка река кај Турско рударе, ќе бидат повлечени. Меѓутоа, по вчерашната изјава на Премиерот Зоран Заев, дека Владата размислува да повлече поголем дел од концесиите за мали хидроцентрали, односно дека ќе се преиспитуваат концесиите таму каде не се почитувани стандардите и оние во заштитени подрачја, станува извесно дека граѓанските активисти ќе ја добијат битката околу овие енергетски капацитети.. Во изјавата се вели дека се очекува за некои од инвеститорите што…

Прочитај повеќе