КОМЕНТАР 

ПАТУВАЊЕТО КОН ЕВРОПСКАТА УНИЈА НИЗ ОДРОНИ И ОПАСНИ СВИОЦИ

Патувањето со моторно возило низ клисурата на реката Брегалница, од селото Истибање до Македонска Каменица, и понатаму до Делчево, е предизвик со многу опасности од веќе натрупани одрони, но и од надвиснати карпи кои можат во секој момент да се урнисаат на асфалтот. И покрај санацијата на најкритичните места пред две-три години, и поставените потпорни бариери, одроните на неколку места блокираа дел од коловозните ленти. Кога ќе се отстранат, засега никој не кажува, поради што може да се претпостави дека се чека да се доурниса ерозивното земјиште со карпи, па…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

ПРЕСВРТ ВО ЈАВНАТА ПОЛЕМИКА И ЗАКАНИТЕ СО ТУЖБИ НА РЕЛАЦИЈА ОПШТИНА КОЧАНИ – ПРЕТСЕДАТЕЛКА НА ГРИН.ОРГ.КО, АНА СИМИОНОВА.

Откако Ана Симонова јавно и се извини на Општина Кочани, односно на поедини службеници во неа, бидејќи беше под закана за тужба за ширење лажни вести и дезинформации, по големото откритие дека во 2018 година ДИС Енергија ги уплатило средствата за концесијата на Мала Река, сега Симонова бара јавно извинување од Општината. Официјалното барање во писмена форма  е доставено во Општина Кочани, а во него, меѓу другото, се наведува дека доколку нема извинивање, ќе има тужба. Останува да се види како на ваквото барање на претседателката на Грин.орг.ко ќе изреагира…

Прочитај повеќе
СПОРТ 

Продолжен рокот за пријавување на екипите во Петровденскииот турнир во мал фудбал – наградата за шампионот е 60 илјади денари

Со цел да добијат време за да ги формираат составите, по барање на екипи редовни учесници на традиционалниот Петровденски турнир во мал фудбал, рокот на пријавување се продолжува до четврток, 10 јуни. За учество на овој турнир, екипите се должни при пријавувањето да уплатат котизација од 2 000 денари на жиро- сметкатана ОФС – КОчани, 210041087870107 – ОФС Кочани, да достават име на екипата и  список од десет играчи со наполнети 16 години. Пријавите може да се подигнат од Едношалтерската канцеларија на Општина Кочаниили од официјалната веб-страница на Општина Кочани  www.kocani.gov.mk.…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

Кочанска битка за Референдум против МХЦ на Мала Река

СО ПОДНЕСЕНАТА ИНИЦИЈАТИЗА ЗА РАСПИШУВАЊЕ РЕФЕРЕНДУМСКО ИЗЈАСНУВАЊЕ НА ГРАЃАНИТЕ ЗА И ПРОТИВ ИЗГРАДБАТА НА МИНИХИДРОЦЕНТРАЛА НА МАЛА РЕКА, ЗДРУЖЕНИЕТО „ГРИН-ОРГ-КО“ МУ ЈА ФРЛИ ТОПКАТА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНАТА ДА ОДЛУЧУВА ДАЛИ ЌЕ ЈА ПРИФАТИ ИЛИ ОТФРЛИ. СОВЕТНИЦИТЕ ВО ИЗМИНАТИТЕ МЕСЕЦИ СЕ ИЗЈАСНУВАА ГЛАВНО ПРОТИВ ИЗГРАДБАТА НА ОВОЈ ЕНЕРГЕНТСКИ КАПАЦИТЕТ, ПРВЕНСТВЕНО ОД ЕКОЛОШКИ АСПЕКТ. ЗАДОЦНЕТОТО ДОЗНАВАЊЕ ЗА ХИДРОЦЕНТРАЛАТА ГИ СТАВИ ОПШТИНАТА И ДРЖАВАТА ПРЕД СВРШЕН ЧИН – АКО РЕФЕРЕНДУМОТ УСПЕЕ НА ИНВЕСТИТОРОТ ДА МУ ИСПЛАТАТ СКАПИ ПЕНАЛИ. Ќе ја прифатат ли иницијативата на граѓанското здружение и претседателката Ана Симонова, за распишување…

Прочитај повеќе