МАКЕДОНИЈА 

Лани се родиле за 6724 лица помалку од бројот на умрени

ЗАГРИЖУВАЧКО Е НАМАЛУВАЊЕТО НА ПРИРОДНИОТ ПРИРАСТ ЗА МИНАТАТА ГОДИНА, БИДЕЈЌИ СЕ РОДИЛЕ ЗА 6724 ЛИЦА ПОМАЛКУ ОТКОЛКУ ШТО ПОЧИНАЛЕ. ИСТОЧНИОТ РЕГИОН СО САМО 6,1 УЧЕСТВО ВО НОВОРОДЕНИТЕ Е УБЕДЛИВО НА ПОСЛЕДНО МЕСТО ВО СПОРЕДБА СО ДРУГИТЕ РЕГИОНИ ВО ДРЖАВАТА. НАЈГОЛЕМИ МИГРАЦИИ СЕЛО-ГРАД СЕ ЗАБЕЛЕЖАНИ ВО ИСТОЧНИОТ ДЕЛ НА ДРЖАВАТА. За застрашувачки 6724 лица е намален природниот прираст во минатата година во земјава, што се гледа од разликата меѓу родените 19.031, наспроти умрените 25.755 лица. Од нив, во градските подрачја живородени се 11 258 деца или 59.2 % од вкупниот број,…

Прочитај повеќе
ЗАНИМЛИВОСТИ 

Младенците славеле, крадците ги ограбиле

На српските свадби, младенците добиваат мало богатство во пари од бакнување рака, поклони во плик и од китење со девизни банкноти. Меѓутоа, кога расположението е поголемо од рационалноста, се случуваат и непредвидени работи. На една неодамнешна свадба во српско село, додека веселбата била во полн ек, собраните пари од свадбената веселба наеднаш ги снемало. Односно биле украдени. Се работи за вкупна сума од над 20.000 евра, која ја однеле крадците. Отежнителна околност е што кражбата била откриена кога дошло време трошиците да се платат, а олеснителна што се верува дека…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

Промовирана Монографијата Јовановска маала во с. Очипала

СРЕДЕ ЈОВАНОВСКА МААЛА, ВО СЕЛОТО ОЧИПАЛА, ДЕЛЧЕВСКО, НА 4 ЈУЛИ БЕШЕ ПРОМОВИРАНА ИСТОИМЕНАТА МОНОГРАФИЈА, АВТОРСКО ДЕЛО НА СЛАВИЦА ЦВЕТКОВА, КОЈА Е ЗНАЧАЕН ДОКУМЕНТ ЗА ИСТОРИЈАТА И СЕГАШНОСТА НА ОВДЕШНОТО НАСЕЛЕНИЕ НИЗ ГЕНЕРАЦИИТЕ.  ВО ПРИСУСТВО НА НАД СТОТИНА МЕШТАНИ, ИСЕЛЕНИЦИ И ГОСТИ ОД ДЕЛЧЕВО, КОЧАНИ, СКОПЈЕ, ЗА ДЕЛОТО ЗБОРУВАА ИНИЦИЈАТОРИТЕ, РЕЦЕНЗЕНТИ И ЖИВИ СВЕДОЦИ, ПРОДОЛЖУВАЧИ НА ЛОЗАТА НА ЈОВАНОВЦИ. Во автентичен амбиент на ридестите предели на селото Очипала, оддалечено само неколку километри од Делчево, на 4. Јули, беше промовирана Монографијата со наслов „Јовановска маала во селото Очипала“,од авторката Славица Цветкова. На…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Третирањата неефикасни, комарците напаст

Ако во Штип граѓаните се жалат на наезда од комарци, а Берово и Делчево ќе прскаат утре, тогаш може да се претпостави каков проблем со досадните, понекогаш и опасни, инсекти, имаат кочанчани. Особено што изминатата пролет и летово тајминзите за третирање не се најсреќно погодени, па одтука и ефектите се далеку од посакувани. Земјоделците од полскиот дел се жалат дека навечер не можат да излезат да си ги извршат секојдневните активности во нивите, бидејќи наездата од комарци е неподнослива. Сточарите пак од планинските реони велат дека комарците ги испокасаа нив,…

Прочитај повеќе