КОМЕНТАР 

Зошто градоначалниците „се тепаат“ за втор мандат?

Иако четири години постојано се жалат колку им е тешка градоналаничката функција и дека одвај чекаат да им заврши мандатот, кога ќе дојде време за нови избори, сите до еден (само со различна тактика), „се тепаат“ за уште еден мандат, со најчестото образложение, да ги завршат започнатите проекти. А, всушност, кој еднаш ќе седне на градоначалничката фотеља, сака да остане во неа ако може, и доживотно. Прашањето е – зошто? Првата причина е моќта што ја дава функцијата „прв човек, или татко на градот“ во корелација со сите локални и…

Прочитај повеќе
СПОРТ 

ФК „Осогово“ ги започна подготовките

Со мало задоцнување во споредба со другите второлигашки екипи, Осогово денеска ја изврши првата прозивка на ангажираните фудбалери за новото првенство и го одржа првиот тренинг. Стручниот штаб предводен од Александар Андонов истакна дека засега може да смета на 18 фудбалери, кои му пристапија на клубот, меѓутоа се разговара и преговара со повеќе потенцијални засилувања. -Разговаравме со сите фудбалери кои потекнуваат од школата на Осогово, или играле за нашиот клуб и ќе настојуваме да ангажираме што е можно повеќе поквалитетни играчи. Иако предвидувањата се дека претстојното првенство ќе биде полесно…

Прочитај повеќе
РЕГИОН 

В недела, од 10 до 12 часот, најавена блокада на патот Кочани – Штип, кај Чифлик

В НЕДЕЛА ОД 10 ДО 12 ЧАСОТ ЖИТЕЛИТЕ НА ЧИФЛИК НАЈАВУВААТ ПРОТЕСТ И БЛОКАДА НА МАГИСТРАЛНИОТ ПАТ ШТИП-КОЧАНИ, СО БАРАЊЕ ЗА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМОТ СО ВОДОСНАБДУВАЊЕТО И СО КАНАЛИЗАЦИЈАТА. НЕИЗДРЖЛИВО Е ВО 21 ВЕК, НА 40 СТЕПЕНИ ДА НЕМААТ ВОДА А ФЕКАЛИИТЕ ДА ЗАВРШУВААТ ВО СЕПТИЧКИ ЈАМИ. Жителите на Чифлик ќе излезат на предупредувачки протест на магистралниот пат Кочани – Штип, на 18. Јули, поради тоа што во 21 век немаат вода во селскиот водовод и немаат канализација. Животот во такви услови, како што велат, е неподнослив, особено во летниот…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

За 2,5 месеци испорачани 30. милиони м3 вода

ПОРАДИ ЕКСТРЕМНО ВИСОКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ, ВОДОСТОПАНСТВО „БРЕГАЛНИЦА“ ИСПОРАЧУВА ПО 13 м3 ВОДА ВО СЕКУНДА ПРЕКУ ЛЕВИОТ И ДЕСНИОТ МАГИСТРАЛЕН КАНАЛ. ЗА СЕДУМДЕСЕТИНА ДЕНА ПОТРОШЕНИ НАД 30 МИЛИОНИ КУБИЦИ ВОДА ОД „КАЛИМАНЦИ“, КАДЕ СЕГА РЕЗЕРВИТЕ СЕ НА ОКОЛУ 80. МИЛИОНИ. Водостопанство Брегалница засега успешно се справува со испораката на вода за подсистемите во рамките на Хидросистемот Брегалница. Деновиве, кога температурите се околу 40-от степен, од акумулацијата Калиманци се испуштаат по 13 кубни метри вода во секунда. Истите понатаму се распоредуваат на магистралните канали и на секундарната каналска мрежа, за да стигнат до…

Прочитај повеќе