ПОЛИТИКА 

СДСМ: Економијата ја подобруваме на локално ниво

Почитувани сограѓани, Развиени општини значат силна економија. Инвестициите од централната власт, стратешки ќе ги употребиме за нови работни места и за повисоки плати за секого, тука, во нашето место. Определбата за рамномерен локален економски развој е веќе препознатлив знак за Кочани. Од презадолжена општина, преку домаќинско располагање со средствата, успеавме да создадеме услови за инвестирање подеднакво, и во градот и во населените места, што придонесува за подобрување на квлитетот на животот во целата Општина. Економијата бележи историски раст на БДП од 13,1% во вториот квартал.  Просечната нето-плата во државата континуирано…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Земјоделците ги чекаат ветените 25 денари за килограм арпа

Кочанските оризопроизводители чекаат да го слушнат „планот Б“ на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа. Даваат рок до наредниот понеделник да им се презентира предлогот, како ќе им се исполни барањето откупната цена на оризовата арпа да изнесува 25 денари. Протестите и блокирањето на патот Штип-Кочани ги стават во мирување наредните седум дена. Засега не ги коментираат дополнителните три денари субвенции, кои како мерка ги презентираше премиерот Заев пред два дена на манифестацијата „Денови на кочански ориз“. Министерот за земјоделство Хоџа пред пет дена имаше средба со откупувачите,…

Прочитај повеќе