ПОЛИТИКА 

ОК на ВМРО-ДПМНЕ со честитка по повод 11 октомври

Денес на Споменикот на Слободата, широка делегација на ОК на ВМРО ДПМНЕ Кочани, на чело со кандидатот за градоначалник на општина Кочани, Љупчо Папазов, положија свежо цвеќе.Секој ден е нова борба за Македонецот!11 Октомври е врежан во колективната меморија на Македонците како ден на слободната мисла и национална кауза.Нашиот долг е кон оние што се избориле за нашата денешна слобода, но им должиме и на идните генерации, нашите синови и ќерки, нашите внуци да им ја оставиме слободата каква што сме ја добиле. И да се бориме за напредок, за…

Прочитај повеќе
ПОЛИТИКА 

Политичарите ветуваат рај, реалноста сиромаштија

ВО ЧУДНИ И НЕЛОГИЧНИ УСЛОВИ СЕ ОДВИВА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАЊА ЗА ЛОКАНИТЕ ИЗБОРИ, БИДЕЈЌИ ДОДЕКА КАНДИДАТИТЕ ВЕТУВААТ ПРОЕКТИ И ЧЕТИРИГОДИШЕН РАЈ, ВО РЕАЛНОСТА ЕКОНОМСКИТЕ АНАЛИТИЧАРИ НАЈАВУВААТ ЕНОРМНИ ПОСКАПУВАЊА НА ХРАНАТА, ЕНЕРГЕНСИТЕ, ШТО ЌЕ ФРЛИ ВО СИРОМАШТИЈА ГОЛЕМ ДЕЛ ОД НАСЕЛЕНИЕТО. ЦЕНТРАЛИЗИРАНО РЕЖИРАН ХАОС ВО МЕДИУМСКИТЕ КАМПАЊИ, КАДЕ ЛЕТААТ МИЛИОНИ ЗА НЕЕФЕКТИВНИ РЕКЛАМИ ЗА ПОЕДИНИ ГОЛЕМИ, НАСПРОТИ ЗАБОРАВЕНИТЕ МАЛИ ОПШТИНИ. Предизборната кампања на учесниците на локалните избори не им донесе никакво освежување или надеж на граѓаните за позначајно подобрување на состојбите во општините. Најавената позитивна реторика е со крајно ограничени ефекти, бидејќи…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Дождот ја расипа жетвата на оризот

Тридневните врнежи од дожд целосно ја блокираа жетвата на оризовата ултура, која во производствениот регион годинава е застапена на околу 4.300 хектари. Големите количини влага во почвата нема да дозволат подолг период комбајните да влезат во нивите и да останат надвор од полињата. Во меѓувреме на земјоделците им преостанува да ги проценуваат штетите од полните со вода ниви. Особено таму каде поради полегнување влагата може целосно да ги уништи класјето, односно зрното Сепак дождот есенва не им е единствената грижа на оризопроизводителите, бидејќи со неколкунеделните преговори со Владата и предупредувачките…

Прочитај повеќе