ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Вода или ќе има, или ќе нема …!?

ЌЕ СТРАВУВААТ ЛИ ВОДОСТОПАНСТВЕНИЦИТЕ И ВОДОКОРИСНИЦИТЕ НА КРАЈОТ НА НАВОДНИТЕЛНАТА СЕЗОНА, ДАЛИ ЌЕ ИМА ДОВОЛНО ВОДА И ДАЛИ КУЛТУРИТЕ ЌЕ ИЗГОРАТ ПРЕД ЕСЕНТА? ДОТРАЕНАТА КАНАЛСКА МРЕЖА И ХАОСОТ ВО ПОЛИЊАТА ЈА ОГРАНИЧУВААТ ДИСТРИБУЦИЈАТА НА ВОДА, А БОСТАНОТ, ДЕТЕЛИНАТА, ПЧЕНКАТА И ДРУГИ КУЛТУРИ СЕ СУШАТ ПОД ВРЕЛОТО СОНЦЕ Хидросистемот е во катастрофална состојба, земјоделците се недисциплинирани, водостопанствата во подсистемите, како Светиниколскиот се некоординирани, велат во Водостопанство Брегалница, па затоа водата не се распределува подеднакво и од сушата страдаат големи површини. Кризата за вода во поедини атари и полиња се случува во…

Прочитај повеќе
СПОРТ 

ЖФК „Кочани“: Со 4 до 6 засилувања за првата лига

Новиот член на Првата фудбалска лига за жени, ЖФК „Кочани“ зачекори во подготовките за новото првенство со максимална организираност и обемен план. Дваесетина фудбалерки под водство на тренерот Оливер Јовановски, тренинзите за физичка подготовка ги спроведуваат на стадионот Никола Мантов, а од 8-ми до 13 август ќе се преселат на Пониква, каде ќе ги полнат батериите за големите предизвици Раководството на клубот веќе успеа да донесе четири фудбалерки како одлични засилувања, од Каменица Саса и од Плечковица, меѓутоа желбите се да се ангажираат уште две фудбалерки од странство. За амбициите…

Прочитај повеќе
СПОРТ 

Иднината на „Осогово“ ги почна подготовките

Над осумдесетина млади фудбалери распоредени во четири категории на ГФК „Осогово“ ги започнаа подготовките за новата фудбалска сезона. Беше вистинско задоволство да се види бројната и надежна младост на жолто-сините, која го исполни зелениот терен, работејќи вредно од самиот почеток. Задоволството не го криеше ниту координаторот на четирите селекции, Тоде Митев. -Работа со млади категории, која за 5-6 години ќе даде резултат. Јас така го разбирам фудбалот, бидејќи се друго и привремено и можеби лажно. Не сакам никој да навредам, ама Осогово во изминатите години сам си ја сечеше гранката…

Прочитај повеќе