РЕГИОН 

ЗП Кочани домаќин на ревија на песни, музика и игри

Денеска во обновената сала на ЦК „Бели Мугри“ во Здружението на пензионери од Кочани беше домаќин на 21 Регионална ревија на песни, музика и игри, која ја организира Сојузот на здруженијата на пензионерите на Македонија. На оваа своевидна смотра на традиционалниот фолклор, која ја удостоија претседателката Станка Трајкова и претставници на СЗПМ,  учествуваа шест здруженија од општините Берово, Пехчево, Делчево, Македонска Каменица, Виница и градот домаќин Кочани. Пред музичките настапи, учесниците продефилираа низ центарот на Кочани, привлекувајќи го вниманието на кочанчани со традиционалните носии, музика и песни. Потоа, во официјалниот…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Нема пари за семе, се сее ланска арпа

СКАПИОТ УВОЗЕН СЕМЕНСКИ МАТЕРИЈАЛ ОД ПРВА ИЛИ ВТОРА РЕПРОДУКЦИЈА, КОЈ ЧИНИ НАД 130 ДЕНАРИ ЗА КИЛОГРАМ ПРИНУДУВА СЕ ПОВЕЌЕ ЗЕМЈОДЕЛЦИ ДА СЕАТ МЕРКАНТИЛ, ШТО СЕ ОДРАЗУВА НА КВАЛИТЕТОТ И НА ПРИНОСИТЕ. НИКОЈ ВО РЕГИОНОТ И ВО ДРЖАВАТА НЕ СЕ НИ ОБИДУВА ДА ИЗГРАДИ СТРАТЕГИЈА ЗА КВАЛИТЕТНО ОРИЗОПРОИЗВОДСТВО. Ниту во производствениот регион, ниту во државата некој има стратегија кога е во прашање семенскиот материјал кај оризовата култура и неговата употреба во полињата. А без квалитетно семе нема квалитетен род, зголемени приноси и производство на поголеми количини храна, за што државата се…

Прочитај повеќе
КОМЕНТАР 

Испревртени медиумски вредности

ТОА ШТО „РЕПОРТЕРИ БЕЗ ГРАНИЦИ“ ВИДЕЛЕ НАПРЕДОК ОД 19 МЕСТА НА МАКЕДОНСКИТЕ „СЛОБОДНИ“ МЕДИУМИ ОД 2022 ДО 2023 ГОДИНА, НИ ПРИБЛИЖНО НЕ ЈА ОДСЛИКУВА РЕАЛНОСТА, ОСОБЕНО КОГА СЕ ВО ПРАШАЊЕ РЕГИОНАЛНИТЕ И ЛОКАЛНИТЕ МЕДИУМИ. НЕКОЈ НЕУПАТЕН ЌЕ СИ РЕЧЕ ТАМУ ТЕЧЕ МЕД И МЛЕКО ВО МЕДИУМСКАТА СФЕРА, А ОВДЕ НОВИНАРИТЕ СЕ БОРАТ ДА ПРЕЖИВЕАТ. Економски зависното и неслободно новинарство во Македонија му се радува на Светскиот ден на слободата на медиумите во очекување дека државата конечно ќе направи нешто за достоинството и професионализацијата на оваа професија. Без тоа извештајот на…

Прочитај повеќе