ОПШТИНА КОЧАНИ 

Започна проектот „Спорт за здрави навики кај младите во Оризари“

Викендов на Спортските терени „Покрај Масалница“ во населбата Оризари, ЗГ „Среќни луѓе“ од Кочани, започна со реализација на Проектот „Спорт за здрави навики кај младите во Оризари“. Проектот се спроведува како дел од „Регионалната програма за локална демократија во Западен Балкан 2 (ReLOaD2)“, финансирана од Европската унија, а спроведувана од Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП). Поддржан кофинансиски од Општина Кочани. Градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов, во оваа прилика, изјави: -Користа од вакви и слични проекти е повеќекратна, бидејќи преку стекнувањето навики за спортување, младите уште во рана…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Оризот на стратешката листа

Протестите и преговорите со Владата, односно ресорното министерство, не ги исполнија очекувањата на земјоделците оризопроизводители, бидејќи се се сведе на добиена производна цена и на ветување дека оризот ќе добие статус на стратешка култура. Имено, стручњаци од Институтот за ориз од Кочани утврдиле дека реалните трошоци вкалкулирани во производството на килограм арпа изнесуваат 27 денари. Во нив се вклучени давачките за подготовка на земјоделската површина и за сеидба, за набавка на ѓубрива, заштитни препарати, воден надоместок, како и за жетва и транспорт на произведените количини. Трошковникот за производство е утврден…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

ОО на СДСМ, за жал, пак ја утна

РЕАКЦИЈА НА УРЕДНИКОТ НА ТВ КОЧАНИ ЛД, ПО НАИВНИТЕ И ЗЛОНАМЕРНИ ИНСИНУАЦИИ НА ОО НА СДСМ ЗА „ПЛАТЕНИТЕ“ СПОТОВИ ЗА ДОБИТНИЦИТЕ НА НАЈВИСОКИТЕ ОПШТИНСКИ ПРИЗНАНИЈА, ЕМИТУВАНИ НА СВЕЧЕНАТА СЕДНИЦА. А ОТИДАТ НА КОКТЕЛ, ПОЧНУВААТ ДА ИМ СЕ ПРИЧИНУВААТ ПРОЕКТИ, ПАРИ… Почитувани, СДСМ за жал, повторно ја утна! Чуда им се причинуваат на некои во локалното СДСМ, па на последната свечена седница видоа пари во спотовите изработени за добитниците на двете награди, и тоа на контото на ТВ Кочани. А пари на сметката на ТВ Кочани од никој, и од никаде.…

Прочитај повеќе
ПОЛИТИКА 

Соопштение од ОО на СДСМ

Почитувани,  На синоќешната свечена седница на Совет на Општина Кочани, по повод денот на ослободувањето на нашиот град, имавме можност да го слушнеме обраќањето на актуелниот градоначалник Папазов. Почнатите и завршените проекти кои беа набројани, несомнено се дел од инфраструктурната револуција која се случуваше во изминативе неколку години. Да! Целата општина добива нов лик – но, колку Вие, почитуван градоначалник Папазов, или вашите партиски поддржувачи сте заслужни за сето тоа? Ако ги тргнеме настрана проектите од претходната власт, на колку активности од ваша страна би биле горди? Зошто не зборувате…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Канализацијата од Тркање поврзана со колекторскиот систем

Деновиве се врши поголем зафат на градежна работна активност, изградба на колекторско поврзување на канализационата мрежа од с. Тркање до Пречистителната станица со бушење под железничката пруга и пристапниот пат. Станува збор за канализациона мрежа во село Тркање, проект со кој се реши долгогодишен проблем со канализацијата во с. Тркање. Должината на колекторот е околу 3км, а инвеститор е Швајцарската агенција за економса соработка – СЕКО.

Прочитај повеќе
МАКЕДОНИЈА 

Форум на градоначалници „Успешни заедно“

Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов учествуваше на Форумот на градоначалници „Успешни заедно“, што се одржа денеска во Кочани, во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите. Пред учесниците на Форумот – градоначалниците од двaесетина општини од државата, беше потенцирана клучната улога на градоначалникот во унапредување на општинското работење, начините за искористување техничка помош од Проектот и  можностите за постигнување согласност за посветеност и вклученост на општинската администрација во спроведување на техничката помош. На Форумот се дискутираше и за тимскиот пристап во зголемувањето на…

Прочитај повеќе
ПОЛИТИКА 

Реакција од ОО на СДСМ

Почитувани, Градинката е изградена и опремена од локалната власт предводена од СДСМ со поддршка од централната власт. Тоа потврдува дека како партија отсекогаш сме биле посветени и во служба на секој еден поединец. Време е да престанете со спорен и нелогичен “транспарентен” настап кој го продавате пред јавноста и јавно да објаснете зошто, и на добиени согласности, не ги пуштате работните места? Кога и да немате соодветен партиски кадар вработувањето е невозможно?! Планот ви содржи низа вработувања кои не се во делокруг на работата на градинката, а се подредени и…

Прочитај повеќе
ЦРНА ХРОНИКА 

Трагедија во Италија: загинале момчиња од Кочани и Виница

ОД ВЧЕРА НА СОЦИЈАЛНИТЕ МРЕЖИ КРУЖИ ВЕСТА ДЕКА ВО ИТАЛИЈА, ВО СООБРАЌАЈНА НЕСРЕЌА ЗАГИНАЛЕ ДВЕ МОМЧИЊА, ЕДНОТО ОД КОЧАНИ, РОДЕНО 2004, А ДРУГОТО ОД ВИНИЦА РОДЕНО 2005 ГОДИНА. ВО ТРАГИЧНАТА СООБРАЌАЈКА Е ПОВРЕДЕН И ТРЕТ СОПАТНИ ЧИЕ СЕМЕЈСТВО ПОТЕКНУВА ОД МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА. ДО ТРАГЕДИЈАТА ДОШЛО ПРИ СУДАР НА ПМВ И ТОВАРЕН КАМИОН. Според информации од социјалните мрежи, кои базираат на црковни извори, во градот Ница Монферати во Италија, се случилна страотна сообраќајна несреќа помеѓу патничко моторно возило и товарно возило, при што животот го загубиле две млади момчиња од Македонија,…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Наводнувањето тече – финансиите пресушени

И ПОКРАЈ УСПЕШНАТА НАВОДНИТЕЛНА СЕЗОНА, СПОРЕД ОЦЕНКИТЕ НА ОДГОВОРНИТЕ ВО ВОДОСТОПАНСТВО БРЕГАЛНИЦА, ПРЕТПРИЈАТИЕТО СЕ СООЧУВА СО БЕСПАРИЦА, ЗАДОЦНЕТИ ПЛАТИ И ИСКЛУЧЕНА СТРУЈА.  ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈАТА ОД УСПЕШНИТЕ ПРАВИ НЕУСПЕШНИ. НАВОДНИТЕЛНАТА СЕЗОНА ЗАВРШУВА НА 10 СЕПТЕМВРИ. Наводнителната сезона во Водостопанство Брегалница, според планот, треба да заврши на 10 септември, кога ќе биде запрена водата од Акумулацијата „Калиманци“. Дотогаш преостануваат уште петнаесетина дена за наводнување за подсистемите во Кочани, Штип, Свети Николе и другите помали општини. Со оглед на поволната хидролошка состојба и зголемениот доток на вода во вештачкото езеро, акумулираните количества се одржуваат…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Субвенции за малверзации

ПОЛИТИЧАРИТЕ СЕ РАСФРЛААТ СО ПАРИ ЗА СУБВЕНЦИИ ОД КОИ ФАЈДЕ НЕМААТ НИТУ ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ НИТУ ЗЕМЈОДЕЛИЕТО, ТУКУ САМО СЕ БОГАТАТ ОТКУПУВАЧИТЕ. ПРИ ТОЛКУ СУБВЕНЦИИ, ОРИЗОПРОИЗВОДСТВОТО Е НА НИВО ОД ПРЕД 30-40 ГОДИНИ. САМО ПОЕДИНИ ПАРТИСКИ ЕКСПОНИРАНИ ЗЕМЈОДЕЛЦИ КОРИСТАТ НЕКАКВИ БЕНЕФИЦИИ, КОГА НИВНИТЕ СЕ НА ВЛАСТ Ако претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко Азески, вели декаапсолутендебакле тоа што во последните три децении се потрошенинадеднамилијарда засубвенциии притоа не е остварена никакваконкретнадодаденавредност, тогаш сосема е јасно во какви матни води пливаат мерките на надлежните во оваа сфера. Многу провидно е дека по секое…

Прочитај повеќе