ОПШТИНА КОЧАНИ 

Ромите од Кочани – незадоволни од спречувањето на изградбата на објекти за семејствата од Старата касарна

По вчерашниот протест на жители од населбата Трајаново Трло против изградбата на станбените објекти за домување на семејства во социјален ризик, денеска по иницијатива на ромски здруженија, градоначалникот на Општина Кочани Николчо Илијев одржа средба на која ги слушна нивните ставови и видувања за ова прашање. – Се соочивме со огромно незадоволство и револт кај претставниците на ромски невладини организации и на Партијата за демократски просперитет на Ромите. Тие беа подготвени за мирен протест бидејќи се огорчени од пораките што се испратени од вчерашниот протест, со кој група граѓани се…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Граѓаните не се против изградбата на куќите, туку против наметнатата локација

ЛОКАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИ ТРЕБА ДА БИДАТ ФАКТОРОТ КОЈ ЌЕ ГО ОБЈАСНАТ И АМОРТИЗИРААТ НЕДОРАЗБИРАЊЕТО И ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРОТЕСТИТЕ И КОНТРАПРОТЕСТИТЕ НА ГРАЃАНИТЕ, БИДЕЈЌИ ПОЛИТИЧКИТЕ ФАКТОРИ ВЕЌЕ ТРГНАА ВО ИСКОРИСТУВАЊЕ НА СИТУАЦИЈАТА И ЕДНОСТРАНО РЕАГИРАЊЕ. ВЧЕРАШНИОТ ПРОТЕСТ БЕШЕ ПРОТИВ НАМЕТНАТАТА ЛОКАЦИЈА, А НЕ ПРОТИВ ИЗГРАДБАТА НА ДВАЕСЕТТЕ ТИПСКИ КУЌИ, КОИ ЌЕ ОСТАНАТ СОПСТВЕНОСТ НА ОПШТИНАТА А ЌЕ ГИ КОРИСТАТ СЕМЕЈСТВАТА ОД СТАРАТА КАСАРНА По вчерашниот протест на жителите од Трајаново Трло, Шатровиќ и Усова Чешма, за денеска бил закажан протест и од страна на невладините организации и граѓаните од Ромското Маало. Меѓутоа…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Да не се попречува изградбата на куќите за Ромските семејства

Реакција на Аки Акиов од ПДПР, по однос на протестот одржан од жителите на населбидете Трајаново трло, Усова чешма и Шатровиќ Жители на населбите Трајаново Трло, Усова Чешма и Шатровик утрово излегоа на мирен протест со барање за запирање на подготвителните работи и темелно преиспитување на целокупната процедура од страна на Советот на Општина Кочани за изградба на објекти за домување наменети за лицата кои живеат во Старата касарна во Кочани со натпис ,,САМО ПРЕКУ НАС МРТВИ,,. РЕАГИРАМЕ токму поради националното однесување на жителите од населбите Трајаново Трло, Усова Чешма…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

СПА центарот и(ли) Бањата, заглавени во ДУП-от

ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НИКОЛЧО ИЛИЈЕВ ВО ИЗЈАВА ЗА ТВ КОЧАНИ ПОСОЧИ ДЕКА КОЧАНЧАНИ НЕМААТ СПА ЦЕНТАР И БАЊА ЗАТОА ШТО НЕ Е ИЗРАБОТЕН ДУП ЗА ГРАДСКА ЧЕТВРТ 14. КАКО ШТО СЕГА СТОЈАТ РАБОТИТЕ СЕ ЧИНИ НИКОЈ НЕ ЗНАЕ КОГА КОЧАНЧАНИ И НАСЕЛЕНИЕТО ОД РЕГИОНОТ ЌЕ МОЖАТ ДА ГИ КОРИСТАТ БЛАГОДЕТИТЕ НА ЛЕКОВИТАТА ТЕРМАЛНА ВОДА. По објавувањето на прилогот за апсурдната ситуација дека при изобилство на геотермална и воедно лековита вода, кочанчани немаат бања за да ги користат нејзините благодети, и јавно поставените прашања, каде „заглави“ Спа центарот вреден 1.300.000 евра, кој треба(ше)…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Граѓаните ја одбранија локацијата, градоначалникот најави нова постапка

ЖИТЕЛИ ОД ТРИ НАСЕЛБИ МУ ГО РАСИПАА ПЛАНОТ НА ГРАДОНАЧАЛНИКОТ, ГО СПРЕЧИЈА ПОЧЕТОКОТ НА ИЗГРАДБА НА ДВАЕСЕТТЕ ТИПСКИ КУЌИ-ПОДАРОК ЗА ДИВОВСЕЛЕНИТЕ ЖИТЕЛИ НА КАСАРНАТА. НАСОБРАНИТЕ ОД ТРАЈАНОВО ТРЛО, УСОВА ЧЕШМА И ДРАЧЕВИЌ ПОБАРАА ПРОМЕНА НА ЛОКАЦИЈАТА ЗА ИЗГРАДБА НА КУЌИТЕ, ПОТЕНЦИРАЈЌИ ЈА СВОЈАТА ОДЛУЧНОСТ СО ТРАНСПАРЕНТОТ „САМО ПРЕКУ НАС МРТВИ“ Откако дознале дека денеска во Кочани ќе бидат поставени темелите на изградба на дваесетте типски куќи наменети за своевремено дивовселените  жители во старата касарна, граѓани од населбите Трајаново Трло, Усова Чешма и Шатровик утрово ја вратија назад градежната механизација, и…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Решавањето на инфраструктурните проблеми и интеграцијата на Ромите остануваат приоритет на Општина Кочани.

По повод 8 Април – Меѓународниот ден на Ромите и 50-годишнината од прогласувањето на овој празник, градоначалникот на Општина Кочани Николчо Илијев упати честитка до сите припадници од ромската националност, посакувајќи им добро здравје, благосостојба и живот со почит и толеранција. Притоа Илијев потенцира дека Општина Кочани останува и понатаму да биде целосно посветена кон достигнувањето повисоки стандарди на планот на сите надлежности што ги има единицата на локалната самоуправа коиштосеодзначење и за Ромите и за општеството во целина. – Сите чекори што ги преземаме се во насока на интеграција…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Каде заглави реализацијата на 1,3 милиони евра вредниот Спа центар „Аква“ ?

ПО МИНАТОГОДИШНИТЕ АКТИВНОСТИ ЗА АКТИВИРАЊЕ НА СПА ЦЕНТАРОТ „АКВА“, СО КОНКРЕТНИ РОКОВИ, УСЛЕДИ НЕОЧЕКУВАНО ЗАТИШЈЕ И МОЛК ОКОЛУ РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА ОВОЈ КАПИТАЛЕН ПРОЕКТ, ВРЕДЕН 845.000 ЕВРА. ОВОЈ ИЗНОС ГО ОПТОВАРУВА И ПРОЦЕНЕТАТА ИНВЕСТИЦИЈА НА АКТУЕЛНИОТ ЗАКУПЕЦ ПРОЦЕНЕТА НА 488.000 ЕВРА. Што се случи со Огласот за прибирање понуди за инвестирање во Спа центарот во рамките на Спортско-рекреативниот центар Аква, кој уште во јули минатата година го објави општинската администрација, за потоа да настапи целосен молк околу овој капитален проект, кој меѓу другото значи и ефектуирање на геотермалните води ? Тоа…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Формиран Иницијативниот одбор на младите во Општина Кочани

Претставници од седум младински организации, организации за млади, политички подмладоци, ученички и студентски организации и други облици на младинско здружување, денеска станаа членови на Иницијативниот одбор на млади.– Со формирањето на Иницијативниот одбор, започна постапката за основање на Локалното собрание за млади, која е утврдена со Законот за младинско учество и младински политики. Иницијативниот одбор се формира само еднаш, за одржување на конститутивното Локално собрание за млади и по успешно одржување на првата конститутивна седница на собранието се распушта, односно му престанува мандатот. За неколку денови, Иницијативниот одбор во соработка…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Дополнителен конкурс за реонски попишувачи во Пописот 2021 година

Државниот завод за статистика објави дополнителен, трет јавен конкурс за ангажирање лица кои ќе учествуваат во спроведувањето на Пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, во периодот од 1 до 21 април 2021 година. Во конкурсот со кој се опфатени 49 општини од Република Северна Македонија, за Кочани како седиште на Пописниот реон 13 се бараат 10  реонски попишувачи. Кандидатите коишто имаат намера да учествуваат во Пописот, треба во периодот од 18 до 20 март 2021 годинада пополнат и да достават електронска пријава која е достапна на…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Во завршна фаза на градба се двата од планираните пет кружни текови на „Тодосија Паунов“

Министерот за транспорт и врски Благој Бочварски и градоначалникот на Општина Кочани Николчо Илијев денеска извршија увид во активностите на улицата „Тодосија Паунов“, каде се градат два од планираните пет кружни текови.– Целта е да ги подобриме безбедноста и протокот на движењето. „Тодосија Паунов“ е прометна улица, која се вкрстува со повеќе други улици, место каде често се случуваат сообраќајни незгоди. Проектот на Општина Кочани за изградба на пет кружни текови е поддржан со 6 милиони денари од централната власт. Задоволни сме што кај Министерството за транспорт и врски наидовме…

Прочитај повеќе