ОПШТИНА ВИНИЦА 

Виничките лозари ги избраа најдобрите

Изминатиот викенд  во хотелот Центробизнис кај Виница  се одржа 42-та традиционална Лозаро-овоштарска вечер на која присуствуваа голем број лозари и овоштари од Виница и пошироко. Вредните лозаро-овоштари ја негуваат традицијата над 4 децении и секоја година со нетрпение го очекуваат изборот на најдобрите вина и ракии, како и незаборавната дружба исполнета со ора и песни, и богата лотарија. За значењето на оваа манифестација од стопански и развоен аспект за општината , градоначалникот Миле Петков изјави: -Општина Виница максимално ги поддржува лозаро-овоштарите, бидејќи се значајна гранка во локалното стопанство, и придонесуваат…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Дефанзивец и два голмана во ФК „Слога“

ФК Слога 1934 продолжува со потрагата и ангажирањето нови фудбалери со цел во пролетната полусезона да стигне до првото место во Третата лига Исток, и да се доведе во ситуација преку бараж да избори место меѓу второлигашите. На радарот на управата на виничани се повеќе квалитетни фудбалери, од кои со неколкумина е постигнат договор напролет да го облечат црвениот дрес. Најновото соопштение од клубот го потврдува ангажманот на искусните голмани Филип Лазаревски и Драган Мишовски, од кои првиот доаѓа од ФК Кадино, и има настапувано за Воска, Скопје, Работнички, Шкупи…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Виница го слави Павловден

Со свечена седница, на која беа доделени награди за најдобрите ученици, и науспешните поединци во полицијата, противпожарната служба, здравството, културата и спортот, Виница го заокружи празнувањето на денот на градот Павловден. Непосредно по завршување на седницата, Градоначалникот Миле Петков изјави: Со многу манифестации и настани и годинава го славиме денот на Виница, Павловден, доделувајќи награди и признанија за најуспешните во своите сектори и професии. Ја користам оваа прилика на граѓаните на Виница да им го честитам празникот. Инаку, во рамки на Павловденското празнување денеска се одржаа повеќе верски, музички и…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Рајска природа на Манастирот „Рожденство на Пресвета Богородица“ кај Блатец

ЛОЦИРАН ДОМИНАНТНО НАД СЕЛОТО БЛАТЕЦ, МАНАСТИРОТ „ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“ ПРИВЛЕКУВА ВЕРНИЦИ ОД ЦЕЛИОТ РЕГИОН, КОИ ТУКА ДОАЃААТ ЗАРАДИ ДУХОВНИОТ МИР НО И ЛЕКОВИТАТА ВОДИЧКА. ОД ПРЕД ГОДИНА-ДВЕ ЗАПОЧНА И ТРАДИЦИЈАТА НА ОРГАНИЗИРАЊЕ ИСЕЛЕНИЧКИ СРЕДБИ СО ПЕЧАЛБАРИТЕ ОД БЛАТЕЦ И ПОШИРОКО. Преодот од малата висорамнина кон сртмните ридови на планината „Плачковица, таку каде што завршува селото Блатец а започнува густата шума, е лоциран Манастирот посветен на „Рожденство на Пресвета Богородица“, во народот позната како Мала Богородица. Вредните раце на верниците и на домаќините овде изградиле и создале преубаво православно христијанско катче, кое…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Волците ги надитрија ловците

Ловното здружение „Бел Камен“ во неделата организираше хајка за одстрел на штетен дивеч, како завршна активност за изминатата ловна сезона. Масовното присуство на ловците опремени според пропишаните правила, создаде карактеристичен ловечки амбиент, исполнет со дружење, шеги и прераскажување на интересни случки. По завршување на хајката, ловците се собраа во Манастирот Пресвета Богородица, над селото Блатец, да ги соопштат резултатите од ловот … -Хајката протече одлично организирано, како што беше планирана, но на овие терени не се појавија волци. Одстрелани се неколку лисици, како помалку атрактивен штетен дивеч. Задоволни сме од…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Виница домаќин на караванот на промоции на економска понуда

Караванот на промоции на економска понуда кој економските промотори од земјава во светот го извршуваат ширум Македонија, вчера го продолжија и во Општина Виница. Економските советници од Обединетите Арапски Емирати – Бекри Ајдини, Германија – Абдилџемил Саити, Турција – Сузана Тунева и Полска – Илија Псалтиров, како и директорот на Директорат за економска и јавна дипломатија – Игор Попов, имаа работен состанок со градоначалникот на Општина Виница – Ивица Димитров и секретарот на Општина Виница – Митко Илиевски. Целта на оваа активност беше да се запознаат можностите и капацитетите за…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Ловците од Виница успешни и со полезниот и со штетниот дивеч

Дека ЛЗ „Бел Камен“ од Виница е едно од најорганизираните во државата, зборуваат резултатите кои ловците ги остваруваат во тековната ловна сезона. Изминатиот викен група ловци кои биле во лов на диви свињи, успеале да одстрелаат и два волка на планината Плачковица и да придонесат за намалување на бројот на овие предатори кои го напаѓаат добитокот. Одговорните во ЛЗ „Бел Камен“ истакнуваат дека само во оваа ловна сезона се одстрелани десетина волци, меѓу кои и капиталци, со што се дава голем придонес во заштитата на стадата во подплачковичките села. Покрај…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

ЛЗ „Бел Камен“ нишани надалеку

Ловното здружение Бел Камен од Виница со години наназад, во континуитет остварува одлични резултати во своето работење. Претседателот на здружението, вели дека перманентно се води грижа за бројноста на дивечот во ловиштата, како и на збогатување на инфраструктурата, со цел ловците да имаат што подобри услови за лов. Како резултат на таквата стратегија, од година во година бројот на членови на друштвото се повеќе се зголемува. Деновиве ЛЗ Бел Камен ги доби најзначајните документи, како предуслов за долгорочна работа и развој на ловството и во наредната декада. Поради Ковид кризата…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Кактусови полиња во Грланско маало

Чуда ја прават оваа замја чудна, бидејќи на мала територија се случуваат такви природни феномени, на кои дури и научниците во прв момент немаат сигурен одговор. Виничани, особено жителите на Грланско маало од Виничка Кршла, со години се прашуваат, кој и како ги донел познатите кактусови растенија од видот Opyntia во недопрената природа на доловите покрај селото, како тие се прилагодиле на овдешните климатско-почвени услови и што би можел да значи нивниот опстанок на нетипичниот континент и на надморска височина од околу 500 метри. Мештаните воопшто не се возбудуваат поради…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Во малата Виница-голем економски бум

Виница, со цел респект, може да се нарече македонско економско чудо затоа што веројатно има посилна економија од многу поголемите општини на истокот. Градот, историски познат по теракотите и оризовите полиња, одамна не е земјоделска, туку индустриска сила на македонскиот исток. Оваа општина лани има четири компании кои во градот внеле приход што кумулативно надминува 130 милиони евра. Најпрофитабилна компанија во Виница лани била австриската аквизиција Винербергер, компанија која во светски рамки е премиум производител на керамиди и градежен материјал за покриви. Лани ова друштво, кое е сопственост на европскиот гигант Тондах,…

Прочитај повеќе