ЕКОНОМИЈА 

Сирењето 700 денари(?), ќе се купува на грамови

Малкумината сточари кои останаа во Брегалничкиот Регион деновиве се договорија и најавуваат дека наскоро ќе утврдат нова знаќително повисока цена на сирењето што го произведуваат. Повисоката цена на сирењето без додатоци, кое тие самите го произведуваат во своите млекарници, ќе се утврди најдоцна до 1 септември, а ќе биде дури за 30% повисока од сегашната. Причини за зголемувањето на цената има повеќе, меѓутоа пресудно е тоа што нема работници за во сточарството, високите плати што ги бараат искусните сточари, но и климатските промени кои ги усложнија условите за одгледување добиток.…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Колкумина можат да си купат диња, круша, пипер …?

Власта се фали дека ја зголемила куповната моќ на граѓаните. А од вселената се гледа дека се зголеми само продажната моќ на малубројните земјоделци кои останаа во градините. Денеска килограм обичен благ зелен пипер се продаваше на две тезги кај покриениот пазар, а цената европска – 80 денари. Необичниот, везен и лут, чинеше неверојатни 120 денари за кило. Тоа значи дека еден работник со 250 евра плата, или пензионер со 200 евра пензија, месечно добива колку за сто и нешто килограми пипер. Таканаречените домашни домати, или по наше патлиџани, имаат…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Мини хидроцентрала, макси копања

Се тресеше гората, се роди глувче, вели една народна, која слободно може да се примени и со протестите против изградбата на минихидроцентрала на Мала река. „Горе“ механизацијата ја прекопува планината во самата клисура, без некој да контролира што е дозволено, а што не. Првото пречекорување на дозволените градежни активности е во исфрлањето, односно трупањето на огромни количини земја и карпи на две локации, чии стрмнини се спуштаат кон езерото. Тоа што е затрупан пат и и што се потрупани дрвја, никој како да не го засега. На некој како да…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Веди Метал застапник за CFMOTO за Источна Македонија

CFMOTO Македонија од 5.август со продажен центар и во Кочани, како претставништво за Источна Македонија. Компанијата Веди Метал е новиот застапник на најпродаваниот бренд на АТВ возила во Европа и на мотоцикли со потписот на КТМ (КА-ТЕ-ЕМ). Во продажниот салон можат да се видат сите модели од гамата на CFMOTO, кои се присутни на Македонскиот пазар. Уште ова лето бидете дел од авантурата на CFMOTO И VEDI METAL Контакт: 078/437-732

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Свечено пуштена во употреба бензинската станица на Лук Оил

Денеска покрај експресниот пат за Штип, во близина на Кочани, свечено беше пуштена во употреба новата и модерна бензинска станица на Лукоил, изградена и опремена според најсовремени стандарди. На осветувањето на бензинскиот комплекс и свеченото отворање, покрај голем број гости и деловни партнери, градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов, присуствуваше и неговото Високопреосвештенство, Митрополитот Брегалнички г. Иларион, во сослужение со свештеници од кочанскиот црковен храм „Св. Ѓорѓи“. Бензинската станица всушност е современ комплекс изграден според корпоративниот стил на компанијата, која е препознатлива по висококвалитетните горива ЕКТО, познато по својата економичност…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

За фамилијарно преживување 50.000 денари

НАД 49.000 ДЕНАРИ ПРИХОД МУ ТРЕБААТ НА ЕДНО ЧЕТИРИЧЛЕНО СЕМЕЈСТВО ЗА ДА ЈА ОБЕЗБЕДИ МИНИМАЛНАТА МЕСЕЧНА КОШНИЧКА. ПРАШАЊЕТО Е КОЛКУ СЕМЕЈСТВА ВО ДРЖАВАТА ГИ ИМААТ ТИЕ ПРИМАЊА И ПАРИ? Синдикалците убаво пресметале дека на едно стандардно семејство му се потребни близу 50.000 денари за да преживее скромно во текот на еден месец, но пресметките и бројките не ја одразуваат реалната ситуација во државата, бидејќи се далеку од состојбите во кои се наоѓаат над 80 проценти од населението. Споредбите со исти периоди предходно, и набилданите бројки се неразбирливи за тоа што…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Папазов и Петков потпишаа значаен договор

На 16 мај, во Министерството за животна средина и просторно планирање, градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов го потпиша исклучително значајниот договор за проектот  „Поврзување на Виница со Пречистителната станица за отпадни води во Кочани“. Договорот за проектот го потпишаа и другите крајни корисници, градоначалникот на Општина Виница, Миле Петков, директорите на двете комунални претпријатија „Солидарност“ од Виница и „Водовод“ од Кочани, како и министерката за животна средина. Проектот вклучува делумна рехабилитација и проширување на канализацискиот систем и системот за атмосферска вода во Општина Виница, со што ќе се реши…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Екологистите немоќни пред институциите, минихидроцентралата на Мала Река се гради

ИЗДАДЕНИТЕ ДОЗВОЛИ ОД СТРАНА НА НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, И ПРЕСКАПОТО ЕВЕНТУАЛНО ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ИНВЕСТИТОРОТ ОД АСТРОНОМСКИ НАД 20.МИЛИОНИ ЕВРА ДОКОЛКУ НЕ МУ СЕ ДОЗВОЛИ ГРАДБА, СЕ ЧИНИ СЕПАК ЌЕ ЈА НАПРАВАТ НЕМИНОВНА РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА МИНИЕНЕРГЕТСКИОТ КАПАЦИТЕТ НА МАЛА РЕКА, ДУРИ И БЕЗ ОГЛЕД НА ПОТЕНЦИЈАЛНИТЕ НЕГАТИВНИ ВЛИЈАНИЈА ВРЗ ПРИРОДАТА ОКОЛУ ЕЗЕРОТО ГРАДЧЕ И ОСОГОВИЕТО. ВО КЛИСУРАТА НА МАЛА РЕКА ВЕЌЕ СЕ РАСЧИСТУВА ВЕГЕТАЦИЈАТА И СЕ ПРОБИВААТ ПАТИШТА. Кога пред околу три години, односно во септември 2020 година, започна првото расчистување на теренот во клисурата на Мала река, заради изградба на минихидроцентрала…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Мартовската плата според зголемениот минимум

Министерството за труд и социјална политика известува дека во однос на Објавата за висината на минималната плата за 2023 година („Службен весник на Република Северна Македонија“ бр.58/23), која беше објавена на 16.03.2023 година согласно Законот за минимална плата во Република Северна Македонија,  работодавачите се должни утврдениот бруто-износ за 2023 година од  29.739,00 денари, да го пресметаат и исплатат со платата за месец март. Согласно Законот за работните односи  платата за месец март треба да се исплати најдоцна до 15 април 2023 година. Износот на минималната плата согласно критериумите од методологијата донесена изминатата година,…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Оглас со помала цена за панаѓурот

Во согласност со одобрението бр.03-1885/2 од 27.09.2022 год. (наш бр. 03-309/2 од 27.09.2022 год.) издадено од Општина Кочани за користење на простор за организирање на панаѓур во Кочани и одлука бр. 02-319/5 од 10.10.2022 год., донесена од Управниот одбор на КЈП Водовод Кочани, за утврдување почетна цена за јавно наддавање за организирање на традиционалниот Кочански панаѓур во 2022 год., Комисијата за спроведување на постапката за јавно наддавање, формирана со одлука бр.02-319/4 од 29.09.2022 год. од страна на Управниот одбор, објавува О Г Л А С за организирање на традиционалниот Кочански…

Прочитај повеќе