ОБРАЗОВАНИЕ 

Наградени ученици на ОМУ „Р. Јуруков“

На 62. Државен натпревар по музика што се одржа на 25 и 26 април во Битола, учениците  од Основното музичко училиште „Ристо Јуруков“ од Кочани, Бјанка Димов и Јован Цветанов, под менторство на наставникот Благој Николов во дисциплина теорија на музиката ги освоија највисоките награди – прво место – специјална награда и прва награда.          Макарија Иванова, ученичка во класата на Марија Лазарова, во дисциплината пијано  освои втора награда, а Јован Цветанов, под менторство на Душан Стојанов освои трета награда. Изминатиот период учениците од ОМУ „Ристо Јуруков“ учествуваа на Меѓународниот фестивал со…

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

Работилница „Безбедни училишта – развивање на доверба“

Во соработка со Општина Кочани, Здружението „Медиа плус“ од Штип ја спроведе работилницата„Безбедни училишта – развивање на доверба“, активност од проектот „Безбедноста е нашето мото“, поддржан од Амбасадата на САД.  Работилницата ја водеа универзитетските професори Методи Хаџи Јанев од Воената академија „Михајло Апостолски“ и Олга Кошевалиска, деканка на Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ од Штип, чија специјалност е детската деликвенција.  Работилницата беше фокусирана на справувањето на заедницата со безбедноста и меѓуврсничкото насилство во училиштата, со цел да влијае на подигањето на свеста кај сите вклучени страни – и на креаторите и на политиките и на спроведувачите. Исто така се разгледуваше и Протоколот за постапување во училиштата, со ставови…

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

За 30 студенти стипендии од Општина Кочани во студиската 2023/24 година

 Вкупно 30 студенти што ги исполниле условите за добивање општинска стипендија пропишани во Правилникот за стипендирање, ќе бидат стипендисти на Општина Кочани за студиската 2023/24 г. Според Комисијата за доделување на студентските стипендии, на Конкурсот пристигнале 34 пријави. Од нив 12 студенти добиле стипендија за постигнат висок успех во студирањето, 13 – според критериумите за социјално загрозени семејства и петмина студенти се од факултетите за медицински науки. Четворица од пријавените кандидати не ги исполниле условите да добијат стипендија поради некомплетна документација, затоа што повторувале година или не студираат на државен универзитет.  Стипендиите со месечен износ од 3…

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

Првачињата од Кочани станаа членови на Детската организација

На свеченоста во Градскиот парк во Кочани, првачињата од основните училишта од Кочани станаа членови на најмасовната меѓународна организација – Детската организација.  Учениците од повисоките одделенија од основните училишта од Кочани на првачињата им приредија забавна програма, посакувајќи им добредојде во Детската организација, а најмалите ученици ги поздрави и градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов.  Традиционално, приемот на децата во Детската организација се реализира првата седмица од октомври, која е прогласена и за Недела на детето во сите држави членки на ООН, а годинава се реализира под мотото „Јас и…

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

Пуштено во употреба новото детско игралиште во ОУ „Никола Карев„

Денеска официјално е пуштено во употреба ,,Детското игралиште” во ОУ Никола Карев. Игралиште е дел од заедничкиот проект со Ротари клубот ,, Кочани-Виница” во склоп на проектот ,,НАПРАВИ РАЗЛИКА”, кој е финасиран од USAID заедно со Фондацијата за развој на локалната заедница од Штип и РК Штип. – Ова детско игралиште е делот кој требаше ние како училиште да го финасираме за да останиот дел од заедничкиот проект, а тоа се две подлоги за кошаркарско и фудбалско игралиште се реализира од страна на пректот ,,Направи разлика”, истакна в.д директорот Александар…

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

Одбележана 118-годишнината од смртта на Никола Карев

Со свечена академија на ООУ „Никола Карев“ и полагање свежо цвеќе на спомениците, вчера и денеска беше одбележана 118-годишнината од смртта на големиот македонски револуционер и претседател на Крушевската Република, Никола Карев.  Општински делегации положија цвеќе на спомениците на Карев во Паркот на Револуцијата,  кај селото Тркање и во Спомен-паркот во Свиланово.  Претставници на Извидничкиот одред „Ластовица“ и ученици од ОУ „Никола Карев“ пешачеа од селото Пантелеј до Рајчани, односно до местото Свиланово, каде што загинал Карев.  ООУ „Никола Карев“ го претстави новоуреденото детско игралиште во школскиот двор, коешто е…

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

Соопштение за запишување на ученици во прво одделение во учебната 2023/2024 во основните училишта во Општина Кочани

Согласно законот за Основно образование во прво одделение се запишуваат деца родени во 2017 година кои до крајот на календарската година ќе наполнат 6 години и деца родени до 31.01.2018 год. по претходно барање на родител и добиено мислење од педагог и психолог. Основното училиште ги опфаќа учениците од својот реон утврден од основачот на основното училиште и истите ќе ви достават покана за упис на вашето дете со термин кога треба да се обратите во училиштето, родителот е должен да се јави во училиштето во кое детето е училишен…

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

Претстои упис на првачиња во учебната 2023/2024 во основните училишта во Кочани

Денеска, во салата за состаноци на Општина Кочани, градоначалникот Љупчо Папазов оствари средба со директорите и училишните педагози од основните училишта во Кочани во врска со претстојниот упис на првачиња во основните училишта. Согласно реонизацијата потребно е секој родител да се јави за упис во училиштето во кое согласно реонот припаѓа ученикот, од каде што воедно родителите ќе добијат покана. Родителите кои нема да добијат покана потребо е да се јават во најблиското училиште, согласно местото на живеење во текот на месец мај 2023 година.Соопштението за запишување на ученици во…

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

ПАТРОНЕН ПРАЗНИК НА СОУ „ГОШО ВИКЕНТИЕВ“

Денеска средното општинско училиште „Гошо Викентиев“ го одбележа патрониот празник. По тој повод, свежо цвеќе на бистата на патронот положи градоначалникот на Општина Кочани и членови на Советот, училишна делегација, претставници на семејството Викентиеви и Сојузот на борците. Во склоп на овогодинешното одбележување на патрониот празник на најдобрите тројца ученици практиканти во „Руен“ и четворица во „Амфенол“ од страна на двете фирми им беа доделени награди за нивното посветено и континуирано учење.

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

ОУ „Малина Попиванова“ го прослави патрониот празник

Основното училиште „Малина Попиванова“ го одбележа патрониот празник – 121 година од раѓањето на македонската револуционерка и 38 години од основањето на училиштето. По тој повод градоначалникот на Кочани Љупчо Папазов и членови на Советот на Општината, како и училишни и делегации од СЗБНОВ, положија свежо цвеќе и оддадоа почит пред бистата на Попиванова во училишниот двор. Пред многубројната публика беше прикажана свечена програма во која учествуваа учениците од одделенска и предметна настава. 

Прочитај повеќе