ОБРАЗОВАНИЕ 

ПАДНА ПЛАТФОРМАТА ЗА ДАЛЕЧИНСКО УЧЕЊЕ

Денеска започна тестирањето на националната платформа за учење, и веднаш уште од првиот ден наиде на проблеми. Најпрво системот беше паднат, односно учениците и наставниците не можеа да дојдат до страницата, а потоа кога беше овозможен пристап, немаше можност за вклучување (логирање). Од МОН со смирувачки тонови, велејќи дека тоа е дел од тестирањето, и дека постојат моментални проблеми, но дека истите ќе бидат решени. Додаваат дека не станува збор за никаков проблем со платформата.

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

Почна работата на платформата за онлајн настава

Новата учебна година ќе започне како што е планирано, но може да се прилагоди во зависност од епидемиолошката состојба со Ковид 19. Министерката за образование, Мила Царовска најави дека од денес на училиштата ќе  им бидат издадени лозинки за учениците за постепено да започне тестирањето на платформата за учење од далечина. Царовска рече дека Платформата за учење ќе обезбеди и психолошка помош, додека децата кои ќе отсуствуваат една недела ќе бидат посетени дома од страна на стручната служба на училиштето и наставниците. Претседателот на синдикатот за образование, Јаким Неделков, рече…

Прочитај повеќе