ВЕРСКИ КАЛЕНДАР 

Денеска е Свети Никита

Родум од Готите, ученик на епископот Теофил Готски, кој учествуваше на Првиот Вселенски Собор. Кога кнезот Готски Атанарик почна да ги мачи христијаните, тогаш Св. Никита застана пред кнезот и го изобличи за безбожништво и нечовечност. Мачен со страшни маки, Никита с ѐ посилно ја исповедаше верата Христова и Му се молеше на Бога со благодарност. И умот непрестајно му беше воздигнат и вдлабочен кон Бога, а на градите под облеката ја држеше иконата на Пресвета Богородица со предвечниот Младенец Христос, во став на стоење кога во рацете го држи…

Прочитај повеќе
ВЕРСКИ КАЛЕНДАР 

Денес се празнува Свети Јоаким и Ана

Денес е празникот на светите Јоаким и Ана, ден посветен на родителите на Дева Марија. Иако празникот не е обележан со црвени букви, луѓето ги почитуваат овие светци. Денот по Богородица, Православната црква им го посвети на Јоаким и Ана од Назарет, родители на Пресвета Богородица. Праведниот Јоаким бил од племето Јуда, потомок на кралот Давид, а Ана од племето Леви. Живееле во брак 50 години, но без деца, па според разбирањето и верувањето од тоа време, тие се сметаа за големи грешници. Сепак, тие не ја изгубија надежта и…

Прочитај повеќе