ОПШТИНА КОЧАНИ 

„Денови на кочанскиот ориз 2020“ со прикази на традиционална жетва и вршење на гумно

Утре, 3 октомври, со почеток во 10 ч. на нива во кругот на Институтот за ориз, ќе бидат претставени обичаите поврзани со традиционалната жетва на ориз, со што симболично ќе се одржи 29. издание на манифестацијата „Денови на кочанскиот ориз“.

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

Манифестацијата „Денови на кочанскиот ориз” годинава во скратено издание

Дваесет и деветтото издание на културната манифестација „Денови на кочанскиот ориз” годинава ќе се одржи на 3 октомври, во скратена форма. На одржаниот состанок, Организацискиот одбор на манифестацијата утврди дека поради корона-кризата неопходно е многубројните, повеќедневни содржини да бидат сведени на минимум. Се планира да се прикажат само обичаите зажнејување и вршидба, како настани што ја одржуваат релацијата со традиционалниот начин на одгледување на кочанскиот ориз. -Целта е да не се прекине тридеценискиот континуитет на манифестација, а да се избегнат масовни собири и опасноста за ширење на заразата. Во рамки…

Прочитај повеќе