ОПШТИНА КОЧАНИ 

Градоначалникот на општина Кочани,Љупчо Папазов даде отчет пред граѓаните за првата година од мандатот

Вчера, градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов во Мултикултурниот центар даде отчет пред граѓаните за сработеното и активностите по повод една година од мандатот. За реализираните проекти во текот на изминатата година заедно со градоначалникот говореа и секретарот на Општина Кочани, раководителот на Секторот на уредување и располагање со градежно земјиште и раководителот на Одделението за јавни дејности. Презентираниот отчет за изминатата година содржи бројни завршени и отпочнатите проекти од различни области, работни активности во делот на инфраструктурата, културата и спортот, образованието, противпожарна заштита итн. Градоначалникот Љупчо Папазов за наредната…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Советот на Општина Кочани ја одржа 21. седница

Советот на Општина Кочани ја одржа 21. седница на чиј предлог-дневен ред се најдоа две точки. Со 18 гласа „за“, Советот донесе заклучок за прифаќање на  решението за запирање на објавувањето на Одлуката за доделување еднократна финансиска помош на локалните телевизии: ТВ Канал 8  и Телевизија Кочани – ЛД. По гласањето, на предлог на претседателот Лазо Митев, Советот ја симна од дневен ред втората точка – одлука за доделување еднократна финансиска помош на двете локални телевизии. Точките на 21. седница произлегоа од претходната седница, кога Советот даде поддршка на предлогот за еднократна…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Предавање и театарска претстава по повод Месецот на машкото здравје

По повод Месецот на машкото здравје, Општина Кочани и Ротари клубот Кочани-Виница организираа настан со кој ја актуализираа потребата за грижата за здравјето на мажите. Во петокот, во салата на Мултикултурниот центар се одржа кратко предавање од д-р Дарко Иванов, психијатар во Центарот за ментално здравје во Кочани, кој истакна дека расте бројот на психичките растројства кај мажите и ја нагласи потребата од нивно навремено дијагностицирање и лекување. Во вториот дел, актерите Елена Шорова Дербов, Владимир Тулиев и Миле Вратеовски од Штипскиот театар ја прикажаа театарската претстава, комедијата „ЈЗУ Европа“, во режија на Кристина…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Општина Кочани со поддршка на УСАИД ќе добие физибилити студија за воспоставување јавно-приватно партнерство за изградба и стопанисување со фотонапонски електроцентрали

Општина Кочани со поддршка на УСАИД ќе добие физибилити студија за воспоставување јавно-приватно партнерство за изградба и стопанисување со фотонапонски електроцентрали.Студијата ќе ја работи експертски тим во рамки на два проекти финансираани од Агенцијата на САД за меѓународен развој (УСАИД). Станува збор за регионалниот проект Поврзани за развој (Connect for Growth – C4G) и проектот за зајакнување на мобилизацијата на ресурси (Strengthening Resource Mobilization Activity – SRMA). Поддршката ќе вклучи консултантската помош во изработка на физибилити студија за оправданост за воспоставување на јавно-приватно партнерство за изградба и стопанисување со фотонапонски…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Бесправната градба на нишан на кривичниот закон

Судската разрешница на една дивоградба во Долни Подлог, за која лицето Бошко Алексов со место на живеење на Ул.Митко Беќарски во Кочани, а престојувалиште во Долни Подлог, заработил кривична пријава и во судска постапка е осуден на една година затвор, условно, доколку во текот на две години не го повтори истото дело, ја подигна на повисок степен одговорноста кога е во прашање бесправната градба, како во државата, така и во Општина Кочани. Случајот предизвика интерес и кај дел од советниците во Советот на Општина Кочани, кои побараа подетална информација, но…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

На 28 ноември Отчет на градоначалникот Љупчо Папазов

Се известуваат сите граѓани на Општина Кочани дека в понеделник, 28.11.2022 година во Мултикултурниот центар во Кочани, со почеток во 17:00 часот, ќе се одржи настан Отчет на Градоначалникот на Општина Кочани, Љупчо Папазов по повод една година од мандатот на Градоначалникот.  Се покануваат сите заинтересирани граѓани да присуствуваат на настанот. 

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Јапонија донираше нов ехо апарат и CTG фетален мотитор во ЈЗУ Општа болница Кочани

Денеска, Амбасадорот на Јапонија, Н.Е. Савада Хиронори беше во официјална посета на Општина Кочани и ЈЗУ Општа болница Кочани. Целта на посетата беше комплетирање на GGP-проектот, донација на медицински апарат кој се користи на Гинеколошкото одделение во ЈЗУ Општа болница Кочани. Со овој проект Јапонија овозможи ЈЗУ Општа болница Кочани да добие нов Canon ехо апарат и CTG фетален монитор во вкупен износ од 47,863 евра. -Драго ми е дека овие апарати донесоа поквалитетни здравствени услови и безбедност за жените, идните мајки во Кочани, но и во целиот источен регион,…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Работен состанок за ревизија на Пречистителната станица во с. Мојанци

Денеска во салата за состаноци на Општина Кочани се одржа работен состанок за ревизија на работењето на веќе спроведениот проект за Пречистителната станица во село Мојанци, проект финансиран од страна на Швајцарската агенција – СЕКО. Состанокот беше одржан помеѓу градоначалникот на Општина Кочани и Françoise Salamé-Guex, СЕКО, Станислава Додева и Carmen Thönissen, Швајцарска амбасада, како и Daniel Scheidegger, Giolitta Shadlou, Laurent Crémieux, Швајцарска канцеларија за ревизија. Пречистителната станица во село Мојанци претставува капитален и значаен објект во кој се применува најсовремената технологија за пречистување и третман на отпадни води и…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА ОСТВАРЕНА ЗАШТЕДА НА ЕЛЕКТРИЧНА ЕНЕРГИЈА ВО ОПШТИНА КОЧАНИ

Општина Кочани заедно со буџетските корисници (училишта, градинки и библиотека) за месец октомври 2022 година во однос на месец октомври 2021 година има остварена вкупна заштеда од 41%. Имајќи предвид дека во Oпштина Кочани во периодот од 2015-2017 година беше направена замена на постоечките живини со нови ЛЕД светилки, веќе беше постигната континуирана заштеда од 60% во изминатиот период во однос на потрошувачката пред реконструкцијата и модернизацијата на јавното осветлување.Исто така, за дел од јавните објекти беа спроведени мерки за енергетска ефикасност што овозможи дополнителни заштеди. Заради специфичниот систем за…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

50-годишниот јубилеј на ЗП „Кочани“ – масовно удостоен од здруженија, институции и поединци

Здружението на пензионери на Општина Кочани синоќа одбележа 50 години од своето постоење и успешна работа. Во присуство на претседателката на СЗП на Македонија, Станка Трајкова, поранешни и актуелни градоначалници, на голем број претставници на здруженија од општини во државата и од Србија, како и на активни членови на Здружението, најпрво се обрати претседателот на ЗП „Кочани“, Ѓорѓи Серафимов, кој се заблагодари на одзивот на сите поканети што ја удостоиле прославата и што го увеличиле овој значаен настан за пензионерите од Општина Кочани. Претседателката на СЗПМ Станка Трајкова истакна дека…

Прочитај повеќе