ФОТО-ВИДЕО ВЕСТ 

6 километри пешачење по осоговието

Под мотото Пешачењето е здравје, Општина Кочани во соработка со Клубот за планинарски спортови „Москито“ и Извидничкиот одред „Ластовица“, изведе планинарска тура на релацијата Пониква – Панаѓур – Пониква.  Учесниците имаа околу два часа активно пешачење на падините на Осогово, на патеката со вкупна должина од 6 км, во одлични временски услови. За помладите учесници, на врвот Панаѓур (1669 м н. в.) се одржа кратко претставување на дел од опремата и начините за ориентација во планина.  Активноста којашто се реализира трета година по ред, согласно Локалниот акциски план за еднакви…

Прочитај повеќе
ФОТО-ВИДЕО ВЕСТ 

Кружни текови како скриена опасност

Предолгата изградба на многу објекти, особено во делот на патната инфраструктура, и несекогаш соодветната сигнализација, оставаат премногу простор голем број возачи да се најдат пред искушенија и предизвици, па и реална опасност, при најмало невнимание да доживеат сообраќаен инцидент или друга посериозна несреќа. Денеска нашата камера регистрираше патничко моторно возило кое ја промашило кружницата кај поранешната Фабрика за хартија и преку рабникот се качило на средишната површина предвидена за зеленило. Со оглед на фактот дека ова е најмалку трет случај возачите наместо да вртат околу кружниот тек, возат право, зборува…

Прочитај повеќе
ФОТО-ВИДЕО ВЕСТ 

Коњи го блокираат туризмот на Пониква

Пониква како во бајка. Снег, сонце и илјадници туристи и викендаши. Од убаво-поубаво. Уживање за сите сетила на човекот… На враќање пак планински убавини. Возиш, возиш и наеднаш ОП! Коњи на патот. Лижат сол на асфалтот. Гајле си немаат  што патот е за возила, а не за нив. Кој како ќе се снајде – нека помине… Или нека чека. А неколку километри подолу потпалената градска депонија чади ли чади … за „чао“! Развој на туризмот на наш начин

Прочитај повеќе
ФОТО-ВИДЕО ВЕСТ 

Нови клупи покрај кејот на Кочанска Река

Изведувачот ги почна работите покрај „Кејот на Револуцијата“, со поставување на бетонските подлоги за 22 клупи. Клупите се долги 2 метра и се комбинација од дрво и метал. На потегот од Градскиот плоштад до Пракот на Револуцијата ќе бидат поставени и исто толку канти за отпадоци. Новите парковски клупи и дизајнираните канти ќе ја заменат постојната урбана опрема којашто е оштетена, а избраниот изведувач „Политехна“ ќе има задача на одредени локации да ги среди местата каде што ќе се постави опремата. Рокот за замена на урбаната опрема е два месеца.…

Прочитај повеќе
ФОТО-ВИДЕО ВЕСТ 

Сведоштво на едни времиња и живот …

Двете фотографии се направени на 15. Ноември 2020 година, во Долна Пресека. Се работи за семејна куќа чии ѕидови се од плетени гранки, излепени со кал, измешана со слама, како сврзувачка компонента. Покривот бил дрвена конструкција врз која е посложена слама. Сламата и калта паднале со текот на времето,откако живеалиштето е напуштено, но не и стаклата на малиот прозорец. Семејството живеело во горната просторија, која била и кујна и дневна и спална. Повозрасните спиеле на дрвен кревет, а помладите или децата на рогожа, или рогозина, која се распостила на подот.…

Прочитај повеќе