ЕКОНОМИЈА 

Оглас со помала цена за панаѓурот

Во согласност со одобрението бр.03-1885/2 од 27.09.2022 год. (наш бр. 03-309/2 од 27.09.2022 год.) издадено од Општина Кочани за користење на простор за организирање на панаѓур во Кочани и одлука бр. 02-319/5 од 10.10.2022 год., донесена од Управниот одбор на КЈП Водовод Кочани, за утврдување почетна цена за јавно наддавање за организирање на традиционалниот Кочански панаѓур во 2022 год., Комисијата за спроведување на постапката за јавно наддавање, формирана со одлука бр.02-319/4 од 29.09.2022 год. од страна на Управниот одбор, објавува О Г Л А С за организирање на традиционалниот Кочански…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Цените ги дигнаа и сечачите и цепачите

КАКО СКАПНАА БУКАТА И ДАБОТ, ТАКА ПОСКАПЕ И СЕЧЕЊТО НА ДРВАТА, МАШИНСКО И СО СЕКИРА. АКО ЛАНИ СЕЧЕЊЕТО ЧИНЕШЕ 120 ДЕНАРИ ЗА МЕТАР ПРОСТОРЕН, СЕГА ЧИНИ 200 ДЕНАРИ. И ЦЕПАЧИТЕ СЕ ВО ТРЕНД НА ПОСКАПУВАЊЕ, ИАКО НЕМААТ ДИРЕКТНО ЗГОЛЕМЕНИ ТРОШОЦИ. ЗА ИСЦЕПЕН КУБИК, НАПЛАЌААТ ПО 150 ДЕНАРИ. Иако некои ги третираат како споредни трошоци, сепак во цената на огревното дрво треба да се вкалкулираат и транспортот, машинското сечење, како и цепењето, па дури и складирањето. Синџирот и во оваа сфера е нераскинлив, па транспортот веќе е со повисока цена од…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Маржата ограничена, дрвата „папрени“

ВО ВРЕМЕ КОГА НА ПАЗАРОТ НА ОГРЕВНО ДРВО И ПЕЛЕТИ ТРГОВЦИТЕ ПРАВАТ ШТО САКААТ И ПРЕДИЗВИКУВААТ ЦЕНОВЕН ХАОС, ВЛАДАТА ОДЛУЧИ ДА ЈА ОГРАНИЧИ МАРЖАТА НАЈМНОГУ ДО 10%. КАКО ТОА ЌЕ ФУНКЦИОНИРА НА ПАЗАРОТ, НИКОЈ НЕ ЗНАЕ. ДАЛИ ЦЕНИТЕ ЌЕ СЕ НАМАЛАТ, ИСТО ТАКА НИКОЈ НЕ ЗНАЕ. Трговската маржа за огревното дрво и пелети се ограничува до 10%, одмлучи Владата на денешната седница, а по предлог на Министерството за економија. Со оваа мерка се очекува да се уедначат цените на мало на овие енергенси. Меѓутоа засега не се соопштува што конкретно…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Колку за „Речани“ од ребалансираните 7,5 милиони евра

АКО ПРИ РАМНОПРАВНА РАСПРЕДЕЛБА СО СИСТЕМИТЕ КОНСКО И РАВЕН-РЕЧИЦА, „РЕЧАНИ“ ДОБИЕ ДВА МИЛИОНА ЕВРА, ПРАШАЊЕТО Е ШТО ЌЕ ЗНАЧАТ ТИЕ ЗА ДИНАМИКАТА НА ИЗГРАДБА НА АКУМУЛАЦИЈАТА, КОЈА Е ОД КАПИТАЛНО ЗНАЧЕЊЕ ЗА ОПШТИНАТА И РЕГИОНОТ. ОПТИМИСТИЧКИТЕ НАЈАВИ СЕ ДЕКА ВЕШТАЧКОТО ЕЗЕРО ЌЕ СЕ ИЗГРАДИ ЗА 3-4 ГОДИНИ, НО … Според информацијата од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, со ребалансот на буџетот за 2022 година се обезбедени 450 милиони денари, нови дополнителни средства за реализација на капитални инвестиции во делот на водоснабдувањето. Притоа се наведуваат проектите Конско, Равен – Речица…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Симболика: гулаби наместо добиток

РАЗОЧАРАНИ ТРГОВЦИ И СТОЧАРИ ВЕЛАТ ДЕКА НЕМА ЗОШТО ПОВЕЌЕ ДА СЕ ДОАЃА ВО ОБЛЕШЕВО, БИДЕЈЌИ НИТУ ИМА ДОБИТОК, НИТУ АСАЛНА ТРГОВИЈА И БЕСКОНЕЧНИ ПАЗАРЕЊА. НАМЕСТО ХРАНА ВО ДОБИТОК И ЖИВИНА, НА ГОЛЕМИОТ ПАЗАР ВО ДВЕ МАЛИ КУТИИ СЕ ПРОДАВАА ГУЛАБИ КАКО ДОМАШНИ МИЛЕНИЦИ. Како што фигуративно вели еден трговиц, нема зошто да се доаѓа на добиточниот пазар во Облешево. Нема добиток, нема народ, нема што да се снима или кажува. Оваа држава ги уништи малите и средните фармери, па сега нема ни ситен ни крупен добиток. Одамна нема гоени свињи…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Сиромаштијата на удар на скапотијата

ЦЕНОВНАТА РЕВОЛУЦИЈА ВО СИТЕ СФЕРИ ЈА ЗАГРОЗУВА ЕГЗИСТЕНЦИЈАТА НА ГРАЃАНИТЕ, КОИ СЕ ЧУДАТ КАКО СЕГА ДА ПРЕЖИВЕАТ, А НЕ НИ ПОМИСЛУВААТ ШТО МОЖЕ ДА ГИ СНАЈДЕ ПРЕТСТОЈНАТА ЗИМА. ПОМЛАДИТЕ СЕМЕЈСТВА ГИ ОЧЕКУВААТ ИЗДАТОЦИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ. И ПОДГОТВУВАЊЕТО ЗИМНИЦА ПОРАДИ ЗЕЈТИНОТ, ДРВАТА И ДРУГИТЕ ТРОШОЦИ, ЌЕ СТАНЕ ЛУКСУЗ. Лето е па човек од дворот може да скине домат, пиперка, или јаболка и некое друго овошје за да касне нешто. Што ќе се прави кога ќе зазими и кога за се ќе мора во продавница, каде уште сега со цените е огин…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Војводински интерес за оризот

ФИРМИ ОД ВОЈВОДИНА ЗАИНТЕРЕСИРАНИ ЗА КОЧАНСКИОТ ОРИЗ, КОЈ БИ ГО ПЛАСИРАЛЕ НА НИВНИТЕ ПАЗАРИ. БАРААТ СРЕДБА СО ЛОКАЛНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПРЕРАБОТУВАЧИ И ПРЕЗЕНТАЦИЈА, КАКО ПРЕДУСЛОВ ЗА ЕВЕНТУАЛНИ КОНКРЕТНИ ИЗВОЗНО-УВОЗНИ ДОГОВОРИ. За почетокот на наредната седмица се заговара деловна средба на стопанственици од Војводина со градоначалникот Љупчо Папазов и производители и преработувачи на ориз, кој би се одржал во Кочани. На состанокот ќе се промовира кочанскиот ориз, за кој се заинтересирани гостите од некогашната братска покраина, и ќе се разгледаат можностите за воспоставување долгорочна соработка во сферата на прометот со кочанското…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Патот до Бела Река пред асфалтирање

ПРИ ДЕНЕШНАТА ПОСЕТА НА ДЕЛОТ ОД ПАТОТ ОД МЕСНОСТА КРУШКА ДО БЕЛА РЕКА, ГРАДОНАЧАЛНИКОТ И ДРУГИ ПРЕТСТАВНИЦИ НА ОПШТИНАТА УВИДОА ДЕКА ЗЕМЈЕНИТЕ РАБОТИ ПРИВРШУВААТ И ДЕКА СЕ ПРАВАТ ПОСЛЕДНИТЕ ПОДГОТОВКИ ЗА АСФАЛТИРАЊЕ. ГРАДОНАЧАЛНИКОТ НАЈАВИ ДЕКА ОПШТИНАТА ЌЕ АПЛИЦИРА ЗА ПРОБИВАЊЕ И АСФАЛТИРАЊЕ НА ПАТИШТА ВО ПОВЕЌЕ РЕОНИ НА ОСОГОВИЕТО, ШТО Е ПРЕДУСЛОВ ЗА ПОДИНАМИЧЕН РАЗВОЈ. Поставен е тампонот и привршуваат другите земјени работи на преостанатиот дел од трасата на патот од Крушка до Бела Река, како завршна подготовка за негово асфалтирање. Денеска стручни лица од Фирмата „Стојменов“ вршеа мерења и…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Тунелот е готов, ќе биде и браната

ДОКОЛКУ НЕ СЕ СЛУЧАТ НЕКАКВИ ЗАСТОИ, НАСИПОТ НА БРАНАТА ЌЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ГРАДИ ЗА НЕПОЛНА ГОДИНА, А ОВДЕШНИТЕ ГРАДЕЖНИ СТРУЧЊАЦИ ПРЕДВИДУВААТ ДЕКА ОВОЈ КАПИТАЛЕН ВОДОСТОПАНСКИ ОБЈЕКТ ЌЕ БИДЕ ЗАВРШЕН ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ. ИНТЕРЕС ЗА РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА ПРОЕКТОТ ПРОЈАВИ И ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЉУПЧО ПАПАЗОВ, КОЈ ДЕНЕСКА ГО ПОСЕТИ ГРАДИЛИШТЕТО, КАДЕ БЕШЕ ЗАПОЗНАЕН СО ТЕКОВНИТЕ АКТИВНОСТИ За помалку од една година може да започне изградбата на насипот, односно телото на браната „Речани“, а за четири години таа да биде целосно готова и да започне да се полни со вода, се оптимистичките но…

Прочитај повеќе
ЕКОНОМИЈА 

Руен Инокс Аутомобиле одбележа 70 години

Во чест на 70 години од постењето, кочанската општествено одговорна компанија Ruen Inox Automobile денес го прослави својот 70 годишен јубилеј. Ruen Inox Automobile е кочанска реномирана фирма чијшто напредок се зголемува и издигнува од година во година. Основана е во 1952 година, додека во 2014 година со приватизацијата оди чекор нанапред со новото име Ruen Inox Automobile. Денес деловната област на компанијата се состои од производство на делови за патнички автомобили, камиони, автобуси и трактори. Компанијата Руен Инокс постојано организира и крводарителски акции, а едната од нив се вклопи…

Прочитај повеќе