ОПШТИНА ВИНИЦА 

Виница домаќин на караванот на промоции на економска понуда

Караванот на промоции на економска понуда кој економските промотори од земјава во светот го извршуваат ширум Македонија, вчера го продолжија и во Општина Виница. Економските советници од Обединетите Арапски Емирати – Бекри Ајдини, Германија – Абдилџемил Саити, Турција – Сузана Тунева и Полска – Илија Псалтиров, како и директорот на Директорат за економска и јавна дипломатија – Игор Попов, имаа работен состанок со градоначалникот на Општина Виница – Ивица Димитров и секретарот на Општина Виница – Митко Илиевски. Целта на оваа активност беше да се запознаат можностите и капацитетите за…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Ловците од Виница успешни и со полезниот и со штетниот дивеч

Дека ЛЗ „Бел Камен“ од Виница е едно од најорганизираните во државата, зборуваат резултатите кои ловците ги остваруваат во тековната ловна сезона. Изминатиот викен група ловци кои биле во лов на диви свињи, успеале да одстрелаат и два волка на планината Плачковица и да придонесат за намалување на бројот на овие предатори кои го напаѓаат добитокот. Одговорните во ЛЗ „Бел Камен“ истакнуваат дека само во оваа ловна сезона се одстрелани десетина волци, меѓу кои и капиталци, со што се дава голем придонес во заштитата на стадата во подплачковичките села. Покрај…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

ЛЗ „Бел Камен“ нишани надалеку

Ловното здружение Бел Камен од Виница со години наназад, во континуитет остварува одлични резултати во своето работење. Претседателот на здружението, вели дека перманентно се води грижа за бројноста на дивечот во ловиштата, како и на збогатување на инфраструктурата, со цел ловците да имаат што подобри услови за лов. Како резултат на таквата стратегија, од година во година бројот на членови на друштвото се повеќе се зголемува. Деновиве ЛЗ Бел Камен ги доби најзначајните документи, како предуслов за долгорочна работа и развој на ловството и во наредната декада. Поради Ковид кризата…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Кактусови полиња во Грланско маало

Чуда ја прават оваа замја чудна, бидејќи на мала територија се случуваат такви природни феномени, на кои дури и научниците во прв момент немаат сигурен одговор. Виничани, особено жителите на Грланско маало од Виничка Кршла, со години се прашуваат, кој и како ги донел познатите кактусови растенија од видот Opyntia во недопрената природа на доловите покрај селото, како тие се прилагодиле на овдешните климатско-почвени услови и што би можел да значи нивниот опстанок на нетипичниот континент и на надморска височина од околу 500 метри. Мештаните воопшто не се возбудуваат поради…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Во малата Виница-голем економски бум

Виница, со цел респект, може да се нарече македонско економско чудо затоа што веројатно има посилна економија од многу поголемите општини на истокот. Градот, историски познат по теракотите и оризовите полиња, одамна не е земјоделска, туку индустриска сила на македонскиот исток. Оваа општина лани има четири компании кои во градот внеле приход што кумулативно надминува 130 милиони евра. Најпрофитабилна компанија во Виница лани била австриската аквизиција Винербергер, компанија која во светски рамки е премиум производител на керамиди и градежен материјал за покриви. Лани ова друштво, кое е сопственост на европскиот гигант Тондах,…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

„ИН ВИНИЦА ВЕРИТАС 2020„ Стенд ап комедија „вештачка интелегенција,природна глупост„

Во рамките на фестивалот за хумор и сатира Ин Виница Веритас, синока се одржа стенд ап комедијата „Вештачка интелегенција природна глупост „ со Никола Тодоровски, на која виничани имаа можност да се насмеат и да уживаат во настапот кој траеше 75 минути.-“Веќе незнам колку пати ја имам приликата да учествувам на фестивалот “Ин Виница Веритас”, oвој пат со Стендап шоу и секогаш ми е драго што сум дел од овој фестивал. Виничката публика секогаш била одлична, така беше и вечерва. Се обидуваме сите да функционираме во многу отежнати услови, со…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Промовирани две книги на афоризми , во рамки на фестивалот за хумор и сатира „ ИН ВИНИЦА ВЕРИТАС„

Синоќа на меѓународниот фестивал ИН ВИНИЦА ВЕРИТАС беа промовирани книги на афоризми “Во љубовта е вистината” и “Oд Вардар до Владивосток”, дела на познатиот сатиричар Миле Ѓорѓијоски. -“Вечерва ја промовираме автологијата на поговорки, мисли и афоризми на тема љубов, жена и брак во која се поместени мисли и афоризми од пред нашата ера до денешни денови“, рече Ѓорѓијоски. Синоќешниот настан го отвори директорот на домот на културата Јовица Илиев кој изјави дека оваа книга е осма по ред од кои пет книги се издадени во последните три години и тоа,…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Започна 12-то издание на фестивалот за хумор и сатира „ IN VINICA VERITAS„

Во рамките на дванаесетото возобновено издание на фестивалот за хумор и сатира “Ин Виница Веритас 2020”, во некое поинакво издание, со ограничен број на посетители, без можност за отварање на изложбата на карикатури како што доликува поради ситуацијата во која се наоѓаме, беа изложени 48 карикатури. Оваа година на овој меѓународен фестивал, објавениот конкурс “На работ од бездната 2020” учествуваа над  270 учесници со над 500 учеснички карикатури од целиот свет. Изборот на комисијата која е во состав со Благица Стојановскa, Наташа Костовска , Мехмет Кахраман од Турција, Маријана Иванова…

Прочитај повеќе