РЕГИОН 

18 градоначалници не се договориле за директор

46 МИЛИОНИ ЕВРА ГРАНТ ОД ЕУ 12 ГОДИНИ ЧЕКААТ, И УШТЕ 3-4 ЌЕ ПОЧЕКААТ, ДА ЗАПОЧНЕ НИВНАТА РЕАЛИЗАЦИЈА ЗА РЕГИОНАЛНАТА ДЕПОНИЈА КАЈ МЕЧКУЕВЦИ. ПРОЦЕСОТ БЛОКИРАН ПОРАДИ ОТИМАЊАТА МЕЃУ ОПШТИНИТЕ ОД КОЈА ДА БИДЕ ДИРЕКТОРОТ, ПА ЖЕШКИОТ КОСТЕН ЌЕ ИМ БИДЕ ПРЕФРЛЕН ВО РАЦЕТЕ НА НОВОИЗБРАНИТЕ ГРАДОНАЧАЛНИЦИ НА 18-ТЕ ОПШТИНИ ВО ИСТОЧНИОТ И СЕВЕРОИСТОЧНИОТ РЕГИОН Иако најавата беше дека до крајот на годината ќе биде распишан тендерот за изведба на депонијата и фабриката за отпад, сепак Регионалната депонија кај Мечкуевци наменета за 18-те општини од Истокот и североистокот на државата, ќе…

Прочитај повеќе
РЕГИОН 

Обука за африканска чума кај дивите свињи

ЛЗ „БЕЛ КАМЕН“ ДЕНЕСКА БЕШЕ ДОМАЌИН НА РЕГИОНАЛНАТА ОБУКА НА УПРАВИТЕЛИ НА ЛОВИШТА ЗА СПРАВУВАЊЕ СО АФРИКАНСКАТА ЧУМА КАЈ ДИВИТЕ СВИЊИ. НА СТРУЧНАТА ПРЕЗЕНТАЦИЈА УЧЕСТВУВАШЕ И ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ЛФМ, ВЛАТКО АЛЕКСОВСКИ, КОЈ ЗБОРУВАШЕ ЗА ЗНАЧЕЊЕТО НА ОВОЈ ПРОЕКТ, ПРЕД СЕ ОД НАВРЕМЕНО ОТКРИВАЊЕ НА ЕВЕНТУАЛНА ПОЈАВА НА БОЛЕСТА ВО РЕГИОНОТ И ДРЖАВАТА. Денеска во просториите на ЛЗ „Бел Камен“ Виница се одржа стручна презентација на тема: „Африканска свинска чума, подготвеност за итни случаи на Балканот“, на која присуствуваа претставници на Ловечките здруженија од Кочани, Берово, Делчево, Македонска Каменица, Пехчево и…

Прочитај повеќе
РЕГИОН 

Концесионерите со различни цени на ловот

На околу месец ипол пред стартот на ловната сезона, многу шпекулации кружат меѓу ловците поврзани со ловиштата и концесионерите кои треба да го организираат ловот. Коментарите дека поради истражни постапки, концесионерот Текстил, кој стопанисува со двете ловишта во Кочани, се откажал од концесионерството, денеска ги демантираше секретарот на ова ловно здружение, кој во телефонски разговор ни кажа дека ловните дозволи се добиени и дека освен за прелетен дивеч, ловната сезона за полезен и високопланински дивеч ќе се реализира според планот. Членарината за оваа година изнесува 5.000 денари, а ловците веќе…

Прочитај повеќе
РЕГИОН 

Истражни постапки кај ловниот концесионер „Текстил“

ДАЛЕКУ ОД ЈАВНОСТА, ЛЕТОВО СЕ ВОДАТ ИСТРАЖНИ ПОСТАПКИ ЗА СТОПАНИСУВАЊЕТО НА КОНЦЕСИОНЕРОТ „ТЕКСТИЛ“ ОД СКОПЈЕ, КОЈ ГИ ДРЖИ ДВЕТЕ НАЈАТРАКТИВНИ ЛОВИШТА ВО ОПШТИНА КОЧАНИ, ПОРАДИ ШТО ЛОВЦИТЕ ЧЛЕНОВИ НА ИСТОИМЕНОТО ЗДРУЖЕНИЕ СЕ ВО НЕИЗВЕСНОСТ ДАЛИ ЌЕ СЕ ОРГАНИЗИРА НАРЕДНАТА ЛОВНА СЕЗОНА. ИСТОВРЕМЕНО СЕ ПОСТАВУВА ПРАШАЊЕТО ДАЛИ ЌЕ СЕ СПРОВЕДАТ СИТЕ ЛОВНОСТОПАНСКИ АКТИВНОСТИ ВО ПРЕСРЕТ НА СЕЗОНАТА На неполни два месеца пред стартот на ловната сезона за одстрел на крупен дивеч, како и на зајак и еребица, ловците членови на Ловното здружение „Текстил“, кое ги поседува концесиите за двете ловишта во…

Прочитај повеќе
РЕГИОН 

В недела, од 10 до 12 часот, најавена блокада на патот Кочани – Штип, кај Чифлик

В НЕДЕЛА ОД 10 ДО 12 ЧАСОТ ЖИТЕЛИТЕ НА ЧИФЛИК НАЈАВУВААТ ПРОТЕСТ И БЛОКАДА НА МАГИСТРАЛНИОТ ПАТ ШТИП-КОЧАНИ, СО БАРАЊЕ ЗА РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМОТ СО ВОДОСНАБДУВАЊЕТО И СО КАНАЛИЗАЦИЈАТА. НЕИЗДРЖЛИВО Е ВО 21 ВЕК, НА 40 СТЕПЕНИ ДА НЕМААТ ВОДА А ФЕКАЛИИТЕ ДА ЗАВРШУВААТ ВО СЕПТИЧКИ ЈАМИ. Жителите на Чифлик ќе излезат на предупредувачки протест на магистралниот пат Кочани – Штип, на 18. Јули, поради тоа што во 21 век немаат вода во селскиот водовод и немаат канализација. Животот во такви услови, како што велат, е неподнослив, особено во летниот…

Прочитај повеќе
РЕГИОН 

Комарците почнаа да касаат, ќе прска кој кога ќе стигне

ИАКО ИМААТ ПРИМЕР КАЈ КОЛЕГИТЕ ОД ЈУГОИСТОЧНИОТ ПЛАНСКИ РЕГИОН, ГРАДОНАЧАЛНИЦИТЕ ОД ИСТОЧНИОТ И ОВАА ГОДИНА СЕКОЈ САМ ЌЕ СИ ГО ОРГАНИЗИРА ТРЕТИРАЊЕТО ПРОТИВ КОМАРЦИТЕ, ШТО ПРЕДИЗВИКУВА КОМИЧНА СИТУАЦИЈА ВО ЈАВНОСТА. ФРЛАЊЕ ПАРИ И ПРСКАЊЕ ЗАРАДИ ФОРМАЛНА ОБВРСКА, КОМЕНТИРААТ ГРАЃАНИТЕ. Тоа што за градоначалниците од источниот дел на државата е невозможно, за нивните колеги од југоисточниот е изводливо. Имено, десет општини од југоистокот, меѓу кои Струмица, Гевгелија, Радовиш, Дојран Валандово, Ново Село, Босилево и други, се договориле организирано да го извршат второто прскање против комарци и тоа во два едноподруго дена…

Прочитај повеќе
РЕГИОН 

Во тек е исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита

Министерството за труд и социјална политика информира дека денеска започна исплатата на правата од социјална, детска и цивилна заштита (сите парични прaва) за месец април  2021 година. Корисниците на парични права коишто поседуваат дебитна картичка ќе можат да подигнат готовина на банкоматите на банките, да ги користат средствата за безготовински плаќања во продажната мрежа или преку електронско и мобилно банкарство од денеска – 4 мај 2021 година. Со цел да се избегне метеж пред банките и да се овозможи поголема заштита на корисниците на парична помош во услови на опасност…

Прочитај повеќе
РЕГИОН 

20.000.000 евра „Царев врв“ да стане зимски центар

ДОКОЛКУ ОДГОВОРНИТЕ ВО РЕГИОНОТ САКААТ ДА НАПРАВАТ НЕШТО ЗНАЧАЈНО ЗА ОСОГОВСКИТЕ ПЛАНИНИ, НЕОПХОДНО Е ДА ГО ИСТУРКААТ ПРОЕКТОТ „ЦАРЕВ ВРВ“, СО ИЗГРАДБА НА МОДЕРЕН СКИ ЦЕНТАР СО ЕВРОПСКИ НИШАНИ. ТУРИСТИЧКИТЕ И ЕКОНОМСКИТЕ ЕФЕКТИ БИ БИЛЕ ОГРОМНИ, ПРВЕНСТВЕНО ЗА ОПШТИНИТЕ КОИ ГРАВИТИРААТ КОН ОСОГОВИЕТО, НО И ПОШИРОКО. Нецели 20 милиони евра ги делат општините кои гравитираат кон Осоговските Планини и преубавиот Царев Врв, да ги искористат неговите карактеристики кои го прават предодреден да прерасне во репрезентативен зимски туристички центар. Тој износ на средства не е невозможна мисија, особено ако се знае…

Прочитај повеќе
РЕГИОН 

Сиромавиот двапати плаќа …

Несоодветно пресметале стручњаците за патишта кога пред две години ја градеа заштитата од одрони на патот Истибања-Македонска Каменица. Ново свлечиште од вчера преку потпорниот ѕид повторно го затрупа патот и го блокира сообраќајот на оваа опасна делница. Овој пат кај месноста „Ајдучки Камен“, каде се натрупани големи количини карпи и земја. Затоа народот вели, сиромавиот, или скржавиот двапати плаќа. Поради одронот сообраќајот се пренасочува преку регионалниот патен правец Виница и Бигла кон Делчево. Исклучок се тешките товарни возила и автобуси за кои овој правец е претесен, па се пренасочуваат преку…

Прочитај повеќе
РЕГИОН 

Реките ги полнат браните, Масалница истекува неповратно

Долготрајните и повремено интензивни врнежи од дожд кои на почетокот на годинава го зафатија регионот, придонесоа за значително зголемување на водостојот на реките во сливните подрачја на вештачките езера. Акумулацијата Калиманци, која на крајот на минатогодишната наводнителна сезона остана на најниската кота, со минимални резерви на вода, сега забрзано се полни, бидејќи реките Брегалница, Каменичка Река и другите помали, обезбедуваат прилив и до 20 кубни метри во секунда. Како резултат на регистрираниот прилив, овде за неколку дена количините од 25.милиони пораснаа на 35.милиони кубици вода, што претставува една четвртина од…

Прочитај повеќе