КОМЕНТАР 

Ќе ловат ли ловците за џабе?

Министерството за земјоделие го пушта ловот на диви свињи од 1-ви септември каде што нема африканска чума и им порача на концесионерите да организираат лов, со ловочувар, ветеринар и инспектор. Ама не кажа под кои и какви услови ќе ловат ловците. Тешко е да се очекува дека ловците ќе плаќаат членарина, ќе трошат за бензин, миниција, и ќе губат денови, за да ја спасуваат државата од чумата. Не е некој адут претпоставката на надлежните дека ловците желни да убиваат (болни) животни, ќе истрчаат на терените и ќе завршат работа. Тоа…

Прочитај повеќе
КОМЕНТАР 

По што ќе се памети 2021 година?

Настан, и воедно изненадување, на годината во Општина Кочани, од новинарски аспект, сигурно се локалните избори и победата на Љупчо Папазов над Николчо Илијев, во трката за градоначалничката функција. Прво затоа што паднаа во вода прогнозите, анкетите и очекувањата дека Илијев ќе победи со 3000 гласа разлика. Инаку, 2021 година граѓаните на Кочани од инфраструктурен аспект, можат да ја паметат по кружните текови, кои оставија и ќе остават траен белег на сообраќајните решенија на градот. Ќе ја паметат и по недовршената најмодерна детска градинка, поради фалинки во изведбата, булеварското решение…

Прочитај повеќе
КОМЕНТАР 

Ако политиката е ку(?)ва, …

Како започна, како да не му тргна најдобро на новиот состав на Советот на Општина Кочани. За почеток и мнозинството и малцинството и коалициите во нив, од време на време, делуваат како раштиман оркестар. Никој не почитува ниту ноти, ниту диригенти, ниту никого. Како да нема оваа општина, како и сите други општини, тридецениски политички плурализам. Како да важи правилото, што било, било, сега започнува се од почеток. По воља на нас советниците, поединечно и групно. Познато е дека политиката е и ку(?)ва, и безобѕирна. Ама дека поединци во неа…

Прочитај повеќе
КОМЕНТАР 

Свеќароска против (финансирање на) медиумите

Личниот став на советничката Жаклина Свеќароска Филипова, како претставник на бескомпромисната Левица, за не„финансирање“ на медиумите, заслужува соодветно внимание. Особено ако поради неколкугодишната политичка пасивност подзаборавила дека со десетина, дваесет или триесет илјади денари по медиум, месечно, не се обезбедува финансирање, туку само скромен надомест за сработеното, кое реално има повеќекратно поголема вредност. Или, ако се сети дека нема потреба да си ја сече гранката на која седи, заборавајќи оти медиумите сигурно придонеле да се доближи до граѓаните преку нејзините активности и настапи, некогаш како советничка од ДОМ, сега од…

Прочитај повеќе
КОМЕНТАР 

По тригодишен сон – будење со селективно сеќавање

Добро е. Конечно на новинарската сцена се враќа локалната Канал 8 Телевизија, без оглед што граѓаните сеуште не знаат чија е. Дури и низ призмата на една „флоскула“ и „кратко паметење“ на поедини советници, кои ја разбудија од тригодишниот сон во закрилата на претходната власт, кога се комодираа со стварен и лажен газда, и кога не им пречеше да работат бесплатно (ако било бесплатно?), вртејќи им грб на иницијативите и барањата на другите медиуми за средства од општинскиот буџет. Дури и по цена да останат со само еден-двајца вработени. И…

Прочитај повеќе
КОМЕНТАР 

Брзите кредити-брзо заглавување, или … ,

ЛЕСНИ ПАРИ – ТЕШКИ ПОСЛЕДИЦИ. АКО ВО ИЗМИНАТИОТ ПЕРИОД ИЗВРШИТЕЛИТЕ ГО „ДЕРЕА“ НАРОДОТ, СЕГА ВО ИГРА СЕ БРЗИТЕ КРЕДИТИ, КОИ ПЕРФИДНО НАМАМУВААТ ГОЛЕМ БРОЈ ГРАЃАНИ И ГИ ФАЌААТ ВО МРЕЖАТА НА ДОЛЖНИЦИ, ПРИ ШТО ПОЕДИНЦИ ЦЕЛ ЖИВОТ ДА РАБОТАТ, НЕ МОЖАТ ДА СЕ РАЗДОЛЖАТ. НАЈОПАСНА Е КОМБИНАЦИЈАТА БРЗИ ПАРИ И КОМАР, КАДЕ ПРЕКУ НОЌ НА ЛУЃЕ ИМ СЕ РЕШАВААТ ЖИВОТНИ СУДБИНИ. БИДЕЈЌИ БРЗ КРЕДИТ МОЖЕ ДА СЕ ПОДИГНЕ И ПО ТЕЛЕФОН, ГРАЃАНИТЕ ПОИМА НЕМААТ КОИ СЕ УСЛОВИТЕ И ШТО СТОИ ВО ДОГОВОРИТЕ. Дали брзите кредити стануваат потенцијална опасност да им…

Прочитај повеќе
КОМЕНТАР 

Фелата „гори“ …  втор дел

Во шемата што му ја скрои локалната власт на локалното новинарство во Кочани, медиумските работници трета година се како риби на суво, а граѓаните со ограничено информирање. Водечка телевизиска новинарка, со квалитети на високо професионално ниво, не можејќи повеќе да работи за 200 евра месечно, мораше спас од беспарицата да бара во малку по несиромашното школство – замина за учителка. Еден од малкуте сниматели, монтажери и уредувачи на програма – егзистенцијата ја побара на бензинска пумпа. Сопственик и еден од врвните локални новинари на електронски медиум, покрај што е пишувач…

Прочитај повеќе
КОМЕНТАР 

Кој се може да биде градоначалник ? Секој !!!?

ВО ВРЕМЕ КОГА КАНДИДАТОТ НА ВМРО ДПМНЕ Е ОБЈАВЕН, НЕЗАВИСНИОТ Е ИЗВЕСЕН, А НА СДСМ ВО ИСЧЕКУВАЊЕ, НА ПЕДЕСЕТИНА ДЕНА ПРЕД ИЗБОРИТЕ, ГРАЃАНИТЕ, РАСТРГНАТИ ПОМЕЃУ ТОА ШТО ИМ СЕ НУДИ И ШТО ПОСАКУВААТ, ДО 17 ОКТОМВРИ ТРЕБА ДА ИЗДЕФИНИРААТ  – КАКОВ ПРОФИЛ НА ГРАДОНАЧАЛНИК БИ БИЛ НАЈПРОДУКТИВЕН. ДОДЕКА НЕЗАВИСНАТА КАНДИДАТКА ВО СКОПЈЕ ВЕЛИ ДЕКА ЗА ДВЕ ГОДИНИ ЌЕ ГИ РЕАЛИЗИРА СИТЕ ВЕТЕНИ ПРОЕКТИ, ВО КОЧАНИ ПОЛА МАНДАТОТ СЕ ТРОШИ ЗА ДА СЕ „НАУЧИ ЗАНАЕТОТ“. ЗАТОА ДАЛЕКУ ПРЕД КОЧАНИ СЕ ГОЛЕМИОТ ШТИП, АМА И МАЛАТА ВИНИЦА. Промовирајќи се по медиумите, независната…

Прочитај повеќе
КОМЕНТАР 

Поради мирот на градоначалникот, медиумите во беспарица …

Градоначалникот на Општина Кочани, Николчо Илијев, забарикадиран во членот 102 од законот за АВМУ, три години како ги пушти низ вода локалните медиуми, без да им исплати, додели, донира, било какви средства, оставајќи ги во ситуација пред згаснување. Три години тој им вели на новинарите дека пари за нив се предвидени во Буџетот, тие стојат, ама не знае како да им ги исплати. Помина и едноиполгодишната Ковид криза во која државата помагаше на кого ќе стигне, ама Општина Кочани пак не најде начин и оправданост да направи каков и да…

Прочитај повеќе
КОМЕНТАР 

Времиња – неврамиња: Стратегии …

Кај и да е, Кочани ќе стане олимписки град. Некој побара стручњаци да им изработат Стратегија за спорт – и ја добија. Сега имаме стратегија, ама без пари и чувство за потребите на спортските екипи и спортистите, се ќе остане мртво слово на хартија. Нема ракомет, нема одбојка, нема борење, нема футсал, нема атлетика – ни машки, ни женски. Загрижени спортски работници велат дека парите за изработувачите на стратегијата се напразно фрлени.  Друг побара обука на советниците за урбанистичката проблематика, на сметка на општината, небарем ќе останат таму до крајот…

Прочитај повеќе