Колку витамин Д му е потребен на организмот за се заштити од корона?

Витаминот Д е најважен за заштита на организмот од коронавирусот , но и од други сезонски вируси, малигни заболувања и други хронични заболувања. Здравите возрасни лица, на возраст од 20 до 60 години, треба да пијат 5.000 единици витамин Д секој ден, додека постарите од 60 години треба да пијат 10.000 дневно, препорачуваат лекарите. Само кога ќе се направат детални анализи, може да се утврди соодветна доза на витамин Д.Ако ја земеме скалата според која референтните вредности на витамин Д во крвта се од 75 до 250 nmol / L,…

Прочитај повеќе