Екологија 

Вечерва Кочани е најзагаден град

Енормна загаденост на воздухот со ПМ10 и ПМ2,5 честички вечерва покажуваат мерните инструменти на апликацијата Квалитет на воздухот во Македонија, на Министерството за животна средина. На мапата Кочани е обоено со темна боја, која значи висока загаденост, а бројките се загрижувачки, бидејќи достигнуваат над 970 мг/м3. За споредба во вообичаено најзагадените градови, како Скопје, Тетово и други, бројките кои го покажуваат присуството на ПМ честички во воздухот е драстично помал, дури неколку десетици пати пати помалку. Прашањето е од каде доаѓа алармантната загаденост на воздухот. Првиот сомнеж е во оџаците,…

Прочитај повеќе
Екологија 

Поддршка од ДОМ за референдум за Мала Река

ЗЕЛЕНАТА ПАРТИЈА ДОМ БАРА СОВЕТОТ НА ОПШТИНА КОЧАНИ ДА ГО СТАВИ НА ГЛАСАЊЕ ПРЕДЛОГОТ НА ЗДРУЖЕНИЕТО „ГРИН.ОРГ“ ЗА РАСПИШУВАЊЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА МИНИХИДРОЦЕНТРАЛА НА МАЛА РЕКА, ЗА СОВЕТНИЦИТЕ ДА СЕ ПРОИЗНЕСАТ ПО БАРАЊЕТО НА ГРАЃАНИТЕ. СО НЕГАТИВНО МИСЛЕЊЕ ЗА МАЛА РЕКА СЕ ПРОИЗНЕЛА И АГЕНЦИЈАТА ЗА ПОДДРШКА И ПРОМОЦИЈА НА ТУРИЗМОТ НА РСМ. Силна поддршка доби здружението на граѓани „Грин.орг“ од Кочаним од Зелената партија ДОМ, која и се придружува на граѓанската иницијатива во Кочани за распишување на референдум за изјаснување на граѓаните на Кочани за изградба на мала хидроелектрана на…

Прочитај повеќе