МАКЕДОНИЈА 

Форум на градоначалници „Успешни заедно“

Градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов учествуваше на Форумот на градоначалници „Успешни заедно“, што се одржа денеска во Кочани, во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на капацитетите за искористување на ресурсите. Пред учесниците на Форумот – градоначалниците од двaесетина општини од државата, беше потенцирана клучната улога на градоначалникот во унапредување на општинското работење, начините за искористување техничка помош од Проектот и  можностите за постигнување согласност за посветеност и вклученост на општинската администрација во спроведување на техничката помош. На Форумот се дискутираше и за тимскиот пристап во зголемувањето на…

Прочитај повеќе
МАКЕДОНИЈА 

Лов на свињи од 1-ви септември, ама без Кочани, Виница …

НАДЛЕЖНИТЕ ОДЛУЧИЈА ЛОВЦИТЕ ВО ЦЕЛА ДРЖАВА ДА ТРГНАТ ВО ЛОВ НА ДИВИ СВИЊИ, КАКО МЕРКА ПРОТИВ ШИРЕЊЕ НА АФРИКАНСКАТА ЧУМА. ВО ОПШТИНИТЕ КАДЕ Е ПРИСУТНА БОЛЕСТА, КОЧАНИ, ВИНИЦА, ДЕЛЧЕВО И МАКЕДОНСКА КАМЕНИЦА, НЕМА ДА СЕ ЛОВИ. ЛОВЦИТЕ СЕ ЧУДАТ КОЈА Е ЛОГИКАТА. Од 1-ви септември сите во лов на диви свињи, освен ловците од Кочани, Виница, Македонска Каменица и Делчево. Концесионерите освен ловци треба да обезбедат присуство на ловочувар, инспектор за ловство и доктор по ветеринарна медицина. Ловците велат, ај да го видиме и тој циркуз како ќе функционира на…

Прочитај повеќе
МАКЕДОНИЈА 

Близу 1000 пензионери на Пониква

НА НАДМОРСКА ВИСОЧИНА ОД 1500 МЕТРИ БЛИЗУ 1000 ПЕНЗИОНЕРИ ОД ЦЕЛАТА ДРЖАВА БЕА ДЕЛ ОД 14-ОТ СОБИР КОЈ СЕ ОДРЖА НА ПОНИКВА, НА ОСОГОВСКИТЕ ПЛАНИНИ. ПОКРАЈ ОБРАЌАЊАТА НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ЗП КОЧАНИ, ЃОРЃИ СЕРАФИМОВ, ПРЕТСЕДАТЕЛКАТА СТАНКА ТРАЈКОВА И ГРАДОНАЧАЛНИКОТ ЉУПЧО ПАПАЗОВ, ПЕНЗИОНЕРИТЕ УЖИВАА ВО УБАВА МУЗИКА И ПЕСНИ, КАКО И ВО ПРИРОДНИТЕ УБАВИНИ НА ОСОГОВИЕТО. Здружението на пензионери на Општина Кочани на 13 август, на Пониква, го организираше 14-от Собир на пензионерите од Република Македонија под покровителство на Општина Кочани. Дури 25 пензионерски друштва од целата држава се одзваа на…

Прочитај повеќе
Uncategorized МАКЕДОНИЈА 

Стразбур ја прифати апликацијата на Ратко Димитровски за Поштенска Банка

Апликацијата до Европскиот суд за човекови права, поднесена од обвинетиот Ратко Димитровски за случајот „Поштенска банка”, преку адвокатот Петро Јанура, е прифатена. Таа успешно ја помина првата прелиминарна фаза на испитување на допуштеност. Предметот е регистриран и проследен на понатамошно постапување. – Апликацијата е поднесена во врска со поднесениот обвинителен акт, кој беше крајно неоснован. Уште од моментот на отворањето на случајот па до денес, во континуитет се вршат флагрантни повреди на моите права. По поднесувањето на обвинението, беа вложени сериозни приговори кои укажуваа дека обвинителниот акт е поднесен без…

Прочитај повеќе
МАКЕДОНИЈА 

Македонски шуми ќе ги испорачаат договорените количини

ОТКАКО ГРАЃАНИТЕ КОИ СЕ ГРЕАТ НА ОГРЕВНО ДРВО СЕ НАЈДОА ВО НЕЗАВИДНА ПОЛОЖБА И ВО НЕИЗВЕСНОСТ ДАЛИ ЌЕ ГИ ДОБИЈАТ УПЛАТЕНИТЕ ДРВА, ОД МАКЕДОНСКИ ШУМИ ПРИСТИГНА ВЕТУВАЊЕ ДЕКА ИСПОРАКАТА ЌЕ БИДЕ ЦЕЛОСНА И НАВРЕМЕНА ЗА ВЕЌЕ СКЛУЧЕНИТЕ ДОГОВОРИ. КРИЗАТА СО ЕНЕРГЕНСИТЕ РЕЧИСИ ДВОЈНО ЈА ПОКАЧИ ЦЕНАТА И НА ОГРЕВНИТЕ ДРВА. Откако голем број граѓани, кои имаа склучено договори за снабдување со огревно дрво, буквално извисија, а во меѓувреме цените пораснаа речиуси двојно, практично се најдоа затечени и препуштени сами на себе да се снаоѓаат како знаат и умеат. Разликата во…

Прочитај повеќе
МАКЕДОНИЈА 

Пензиите од 27.јули до 1-ви август

ДЕЛОВНИТЕ БАНКИ ПОЧНУВАЈЌИ ОД 27 ЈУЛИ ЌЕ ИМ ГИ СТАВАТ НА РАСПОЛАГАЊЕ ПЕНЗИИТЕ НА ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЗА МЕСЕЦ ЈУЛИ. ГОТОВИНАТА ЌЕ СЕ ИСПЛАЌА ОД 27 ЈУЛИ ДО 1-ВИ АВГУСТ, ВО ЗАВИСНОСТ ОД ВИСИНАТА НА ПЕНЗИЈАТА. Откако до 26 јули  Фондот за пензиското и инвалидско осигурување ќе ги достави податоците за пензиите до деловните банки, тие почнувајќи од 27. Јули се должни да обезбедат пензионерите да може да располагаат со јунските пензии преку мрежата на банкомати и трговската мрежа. Готовинската исплата на пензиите, за клиентите кои не користат картички, според постигната согласност…

Прочитај повеќе
МАКЕДОНИЈА 

Ете тоа е Градоначалник со големо „Г“

Почитувани, Градоначалникот на општина Куманово Максим Димитриевски вечерваинформираше дека утре (четврток, 14.07.2022 година) Куманово ќе маршираво име на сите предци кои создадоа држава, а денеска истата се продава. „Време е да го разбудиме ПАРТИЗАНСКОТО во нас! Утре Куманово ќе маршира!Да маршираме заедно сите во име на Карпош, Еребица, Шабани, Перо Чичо,Фетак, Менков, Которка, Бузо, Нацева, Шајче и многу други наши предцикои ни создадоа држава, а овие денеска ја продаваат на кило. Веповикувам сите драги мои Кумановци без разлика на нација, вера иопределба да излеземе утре (четврток) сите во 19:30 часот…

Прочитај повеќе
МАКЕДОНИЈА 

Движењето во шуми-забрането, печуркарите затекнати

ТОКМУ ВО ЕКОТ НА СОБИРАЊЕ ПЕЧУРКИ ДОЈДЕ ЗАБРАНАТА ЗА ДВИЖЕЊЕ ВО ШУМИТЕ, СО КОЈА НАЦИОНАЛНИ ШУМИ САКА ДА ГО ЗАШТИТИ ШУМСКИОТ ФОНД ОД ПОЖАРИ, НО И ОД ДРВОКРАДЦИТЕ.  КАЗНИТЕ ЗА НЕПОСЛУШНИТЕ ОД 1500 ДО 2000 ЕВРА. Од денеска важи делумната забрана за движење во шумите и шумското земјиште од 6 до 20 часот, соопштуваат од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, а по барање на ЈП „Национални шуми” – Скопје. Забраната се воведува поради зголемената опасност од појава на шумски пожари на отворен простор, и ќе трае се до проценката дека…

Прочитај повеќе
МАКЕДОНИЈА 

Кога власта фаворизира медиуми …

Дека ниту членот 102 има некаква суштинска улога во независноста на медиумите и дека не ги прави помалку зависни новинарите од влијанието на политичарите потврдува последното искуство со Македонската делегација предводена од премиерот Димитар Ковачевски која деновиве престојуваше во Рим, на одбележувањето на 24ти мај, Денот на сесловенските просветители Светите Кирил и Методиј. Имено во рамки на посетата селективно присутни биле новинари и медиумски работници само на неколку одбрани медиуми за да известуваат за настанот. На тоа реагираше и ЗНМ, со соопштение во кое за изборот на овие приватни медиуми, кој…

Прочитај повеќе
МАКЕДОНИЈА 

Поддржани барањата на Медиум Објектив

РЕГУЛАТОРНОТО ТЕЛО АВМУ ПОЗИТИВНО СЕ ИЗЈАСНИ ЗА БАРАЊАТА НА ЗДРУЖЕНИЕТО МЕДИУМ ОБЈЕКТИВ ЗА ОСЛОБОДУВАЊЕ НА ПОЛОВИНАТА ОД ГОДИШНИОТ ИЗНОС ЗА РАДИОДИФУЗНА ДОЗВОЛА И ЗА БАРАЊЕТО ФОРМИРАЊЕ ФОНД ЗА МЕДИУМИ ЗА ЗБОГАТУВАЊЕ НА ПРОГРАМСКИТЕ СОДРЖИНИ И ИСТРАЖУВАЧКО НОВИНАРСТВО. Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги на вчерашната седница донесе заклучок со кој ги поддржува барањата на регионалните и локалните ТВ станици, организирани во Здружението Медиум објектив, Владата да со средства од буџетот да ги покрие преостанатите 50 проценти од надоместот за медиумско работење за 2022 година. Членовите на Советот на АВМУ…

Прочитај повеќе