ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Конкурс за обука на жени за брендирање, пакување и продажба на земјоделски производи

До крајот на годината, Општина Кочани во соработка со Фондацијата ЦЕЕД Македонија, ќе ја реализира последната од серијата тематски обуки за економско јакнење на жените. На веб-страницата на Општина Кочани е објавен конкурсот за обука на жени за брендирање, пакување и продажба на земјоделски производи. Во дводневната онлајн обука ќе бидат опфатени 20 жени кои треба да бидат невработени или вработени во земјоделскиот сектор; да имаат идеја за започнување земјоделски бизнис, сопствен бизнис во земјоделскиот сектор или да се косопственички на таков бизнис. Според критериумите во конкурсот, предност ќе имаат бизниси не постари од пет години. Жените што…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Празничен протест на оризопроизводителите

При официјално утврдена производствена цена од 27 денари за килограм арпа, наспроти откупна цена од само 22 до 25 денари, оризопроизводителите празникот 11-ти Октомври го претворија во ден на незадоволство од аграрната политика на државата, која и на почетокот на овогодишната жетвена кампања на реколтата ги остави на цедило. Поради финансиска исцрпеност голем дел од земјоделците одолговлекуваат со жетвата, бидејќи немаат средства да го платат комбајнирањето, кое чини 1.500 денари за декар, односно 15.000 денари за хектар. Дури и да ожнеат и го соберат родот, не знаат што ќе прават…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Оризот на стратешката листа

Протестите и преговорите со Владата, односно ресорното министерство, не ги исполнија очекувањата на земјоделците оризопроизводители, бидејќи се се сведе на добиена производна цена и на ветување дека оризот ќе добие статус на стратешка култура. Имено, стручњаци од Институтот за ориз од Кочани утврдиле дека реалните трошоци вкалкулирани во производството на килограм арпа изнесуваат 27 денари. Во нив се вклучени давачките за подготовка на земјоделската површина и за сеидба, за набавка на ѓубрива, заштитни препарати, воден надоместок, како и за жетва и транспорт на произведените количини. Трошковникот за производство е утврден…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

БЛОКАДИТЕ ВО МИРУВАЊЕ, СЕ ЧЕКА РЕАКЦИЈА НА НАДЛЕЖНИТЕ

НАЈМАСОВНИОТ ПРОТЕСТ И БЛОКАДИТЕ НА ПАТИШТАТА КОИ БЕА ОРГАНИЗИРАНИ ВЧЕРА, ДЕНЕСКА СЕ СТАВЕНИ ВО МИРУВАЊЕ И СЕ ЧЕКА РЕАКЦИЈА НА РЕСОРНОТО МИНИСТЕРСТВО И ПРЕМИЕРОТ. ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ МЕЃУ ДРУГОТО БАРААТ ДА СТОПАНИСУВААТ СО НАВОДНИТЕЛНИОТ СИСТЕМ ЗА ПОЕФИКАСНО ПРОИЗВОДСТВО. ОПОЗИЦИЈАТА БАРА ВРАЌАЊЕ НА ОРИЗОТ ВО СТРАТЕШКИТЕ КУЛТУРИ Оризопроизводителите од производствениот регион вчера го организираа најмасовниот протест и блокади на магистралните патишта на релација Штип – Кочани, а денеска штрајкот го ставија во мирување, во очекување дека нивниот глас дошол до надлежните за да преземат соодветни активности и да понудат мерки за исполнување на…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Наводнувањето тече – финансиите пресушени

И ПОКРАЈ УСПЕШНАТА НАВОДНИТЕЛНА СЕЗОНА, СПОРЕД ОЦЕНКИТЕ НА ОДГОВОРНИТЕ ВО ВОДОСТОПАНСТВО БРЕГАЛНИЦА, ПРЕТПРИЈАТИЕТО СЕ СООЧУВА СО БЕСПАРИЦА, ЗАДОЦНЕТИ ПЛАТИ И ИСКЛУЧЕНА СТРУЈА.  ЦЕНТРАЛИЗАЦИЈАТА ОД УСПЕШНИТЕ ПРАВИ НЕУСПЕШНИ. НАВОДНИТЕЛНАТА СЕЗОНА ЗАВРШУВА НА 10 СЕПТЕМВРИ. Наводнителната сезона во Водостопанство Брегалница, според планот, треба да заврши на 10 септември, кога ќе биде запрена водата од Акумулацијата „Калиманци“. Дотогаш преостануваат уште петнаесетина дена за наводнување за подсистемите во Кочани, Штип, Свети Николе и другите помали општини. Со оглед на поволната хидролошка состојба и зголемениот доток на вода во вештачкото езеро, акумулираните количества се одржуваат…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Субвенции за малверзации

ПОЛИТИЧАРИТЕ СЕ РАСФРЛААТ СО ПАРИ ЗА СУБВЕНЦИИ ОД КОИ ФАЈДЕ НЕМААТ НИТУ ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ НИТУ ЗЕМЈОДЕЛИЕТО, ТУКУ САМО СЕ БОГАТАТ ОТКУПУВАЧИТЕ. ПРИ ТОЛКУ СУБВЕНЦИИ, ОРИЗОПРОИЗВОДСТВОТО Е НА НИВО ОД ПРЕД 30-40 ГОДИНИ. САМО ПОЕДИНИ ПАРТИСКИ ЕКСПОНИРАНИ ЗЕМЈОДЕЛЦИ КОРИСТАТ НЕКАКВИ БЕНЕФИЦИИ, КОГА НИВНИТЕ СЕ НА ВЛАСТ Ако претседателот на Стопанската комора на Македонија Бранко Азески, вели декаапсолутендебакле тоа што во последните три децении се потрошенинадеднамилијарда засубвенциии притоа не е остварена никакваконкретнадодаденавредност, тогаш сосема е јасно во какви матни води пливаат мерките на надлежните во оваа сфера. Многу провидно е дека по секое…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Свињите „на одстрел“ во Облешево

Од утрово во Облешево и во населените места во радиус од три километри се спроведува акција за егзекуција на целокупниот свински фонд во малите домашни фарми. Со специјални пиштоли се убиваат прасиња, товеници и маторици, се качуваат со багери во каиони и се транспортираат од определени локации. Додека екипи на АХВ од куќа до куќа ја спроведуваат акцијата, мештаните брзаат сами да заколат по некоја свиња, со уверување дека не е заразена, за да го зачуваат местото заради исхрана. На одредени локации доаѓа до расправии помеѓу инспекторите и одгледувачите, кои…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Арпата 45, оризот 90 денари?

ЗА ВО ВТОРНИК Е ЗАКАЖАН ПРОТЕСТ НА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ, КОИ НАЈАВУВААТ БЛОКАДА НА МАГИСТРАЛНИОТ ПАТ КАЈ ОБЛЕШЕВО, ДОКОЛКУ НЕ ОСТВАРАТ СРЕДБА СО ПРЕМИЕРОТ И МИНИСТЕРОТ, ЗА ДА ПРЕГОВАРААТ ОКОЛУ БАРАЊАТА ОТКУПНИТЕ ЦЕНИ НА АРПАТА ДА ИЗНЕСУВААТ 45 ДЕНАРИ ЗА КИЛОГРАМ, А ЗА БЕЛИОТ ОРИЗ 90 ДЕНАРИ ЗА КИЛОГРАМ. ПИСМЕНОТО БАРАЊЕ Е УПАТЕНО ДЕНОВИВЕ, СЕ ЧЕКА ОДГОВОР. Откупна цена од 45 денари за килограм арпа и 90 денари за килограм бел ориз побара членот на иницијативниот одбор на оризопроизводителите Здравко Арсов, кој вели дека тоа е став на земјоделците од кој нема…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Вода или ќе има, или ќе нема …!?

ЌЕ СТРАВУВААТ ЛИ ВОДОСТОПАНСТВЕНИЦИТЕ И ВОДОКОРИСНИЦИТЕ НА КРАЈОТ НА НАВОДНИТЕЛНАТА СЕЗОНА, ДАЛИ ЌЕ ИМА ДОВОЛНО ВОДА И ДАЛИ КУЛТУРИТЕ ЌЕ ИЗГОРАТ ПРЕД ЕСЕНТА? ДОТРАЕНАТА КАНАЛСКА МРЕЖА И ХАОСОТ ВО ПОЛИЊАТА ЈА ОГРАНИЧУВААТ ДИСТРИБУЦИЈАТА НА ВОДА, А БОСТАНОТ, ДЕТЕЛИНАТА, ПЧЕНКАТА И ДРУГИ КУЛТУРИ СЕ СУШАТ ПОД ВРЕЛОТО СОНЦЕ Хидросистемот е во катастрофална состојба, земјоделците се недисциплинирани, водостопанствата во подсистемите, како Светиниколскиот се некоординирани, велат во Водостопанство Брегалница, па затоа водата не се распределува подеднакво и од сушата страдаат големи површини. Кризата за вода во поедини атари и полиња се случува во…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

ПРЕКИН НА НАВОДНУВАЊЕТО ПОРАДИ ДЕФЕКТ НА МАГИСТРАЛНИОТ КАНАЛ

ДЕФЕКТОТ НА ДЕСНИОТ МАГИСТРАЛЕН КАНАЛ ОД ВЧЕРА ПРЕДИЗВИКА ЗАСТОЈ ВО НАВОДНУВАЊЕТО НО ИСТОВРЕМЕНО ПРЕДИЗВИКА ПОПЛАВУВАЊЕ И ШТЕТИ КАЈ ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ ПОСЕВИ. ОД ВОДОСТОПАНСТВО УВЕРУВААТ ДЕКА ДЕФЕКТОТ ЌЕ БИДЕ ОТСТРАНЕТ, А ЗА ОШТЕТЕНИТЕ ПОВРШИНИ ЌЕ СЕ ФОРМИРА КОМИСИЈА ЗА ПРОЦЕНКА. ДОТРАЕНОСТА НА СИСТЕМОТ НАЛАГА НЕГОВА САНАЦИЈА И РЕВИТАЛИЗАЦИЈА, БИДЕЈЌИ АКО ПУКНЕ ЅИД ОД КАНАЛОТ, ЌЕ ОТИДЕ ВО НЕВРАТ ЦЕЛА ПРОИЗВОДСТВЕНА РЕКОЛТА Поради дефект на испусна опрема, затварач, на десниот магистрален канал кај населбата Оризари, до кој дошло вчера околу 14 часот, целосно е запрена дистрибуцијата на вода преку десниот магистрален канал, до…

Прочитај повеќе