КУЛТУРА 

Промовирана книгата за Тодосија Паунов

Во присуство на членови на семејството Паунови, како и на голем број роднини и пријатели, поранешни вработени и јавни личности од Кочани, денеска во кругот на некогашниот гигант „АТОМ“, беше промовирана книгата „Од Речани до парламентот“, посветена на еден од најистакнатите општественици во поновата историја на општината, Тодосија Паунов. Монографијата е дело на авторите Славица Цветкова и Јане Атанасов, кои, како што велат, три години работеле на истражување и создавањето на ова значајно дело, кое преку животниот пат на Тосе, обработува еден исклучително успешен период од развојот на градот и…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

НУЦК „Бели Мугри„ објави конкурс за литературна творба по повод 82 години од издавањето на стихозбирката „Бели Мугри„

По повод 82 години од издавањето на стихозбирката „ Бели мугри“ од Кочо Рацин, Националната установа Центар за култура – „ Бели мугри “ – Кочани, објавува : КОНКУРС За литературна творба ( песна, расказ, есеј, драмски текст, видување…) на тема: „ Како ги доживуваме Рациновите БЕЛИ МУГРИ “. Конкурсот има ревијален карактер. Творбите не треба да бидат претходно објавувани. Право на учество имаат сите граѓани постари од 16 години. Творбите треба да бидат напишани на македонски литературен јазик, со големина на фонт 12, со македонска подршка. Краен рок на…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

Промовирана Монографијата Јовановска маала во с. Очипала

СРЕДЕ ЈОВАНОВСКА МААЛА, ВО СЕЛОТО ОЧИПАЛА, ДЕЛЧЕВСКО, НА 4 ЈУЛИ БЕШЕ ПРОМОВИРАНА ИСТОИМЕНАТА МОНОГРАФИЈА, АВТОРСКО ДЕЛО НА СЛАВИЦА ЦВЕТКОВА, КОЈА Е ЗНАЧАЕН ДОКУМЕНТ ЗА ИСТОРИЈАТА И СЕГАШНОСТА НА ОВДЕШНОТО НАСЕЛЕНИЕ НИЗ ГЕНЕРАЦИИТЕ.  ВО ПРИСУСТВО НА НАД СТОТИНА МЕШТАНИ, ИСЕЛЕНИЦИ И ГОСТИ ОД ДЕЛЧЕВО, КОЧАНИ, СКОПЈЕ, ЗА ДЕЛОТО ЗБОРУВАА ИНИЦИЈАТОРИТЕ, РЕЦЕНЗЕНТИ И ЖИВИ СВЕДОЦИ, ПРОДОЛЖУВАЧИ НА ЛОЗАТА НА ЈОВАНОВЦИ. Во автентичен амбиент на ридестите предели на селото Очипала, оддалечено само неколку километри од Делчево, на 4. Јули, беше промовирана Монографијата со наслов „Јовановска маала во селото Очипала“,од авторката Славица Цветкова. На…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

Културно лето со концерти, изложби, промоции …

Од 30 јуни до Петровден, публиката ќе има можност да проследи 14 литературни, филмски, ликовни и музичко-сценски содржини за различни генерации и вкусови, во рамките на Кочанско културно лето. Културната програма ќе започне со Фестивалот на култура, традиции и обичаи, којшто претставува дел од проектот „Нашето заедничко минато, патека за заедничка иднина“, финансиран од ЕУ, а реализиран од Програмата за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Бугарија, проект со кој во Кочани е реконструиран Мултикултурниот центар. В среда, во вечерните часови, на Летната сцена на Центарот за култура „Бели мугри“  ќе…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

Паушалог од 400.000 денари за ДАФ, социјалистичка одлука

Членовите на Советот на Општина Кочани денеска без позначајна дискусија и издржано објаснување, или анализа, го изгласаа зголемувањето на паушалот за ДАФ на 400.000 денари. Целта е да се обезбеди посигурна иднина на фестивалот, подобар квалитет и слично. Меѓутоа, општа оценка е дека ваквата одлука е типично социјалистичка, бидејќи наликува на народната „јал не јал, ти ипол“. Практично, тоа значи како и да го организира наредниот ДАФ, Здружението на граѓани кое ја организира оваа државна манифестација, од општината на својата сметка ќе добие 400.000 денари. Затоа што никој не може…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

Кој пие а кој плаќа, кога е во прашање ДАФ

ДАЛИ ОКОЛУ ОРГАНИЗАЦИЈАТА НА ДАФ ВО ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ НЕ СЕ ЗНАЕ КОЈ ПИЕ А КОЈ ПЛАЌА, И КАКО СЕ СЛУЧИ ДВЕ ГОДИНИ ПО РЕД ДРЖАВНАТА МАНИФЕСТАЦИЈА ДА СЕ РЕАЛИЗИРА САМО СО ОПШТИНСКИ ПАРИ. ДОДЕКА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА ГО КАЗНУВА ЈАВАШЛУКОТ, ОПШТИНАТА ГО НАГРАДУВА. Кочани и оваа година, како и минатата, не ја прекина традицијата на одржување на ДАФ, и со општински пари ги одржа двете скратени изданија. На какво квалитативно ниво, не е примарно прашање. Но, и во двете години ја прекина традицијата Министерството за култура да учествува со финансиска…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

ДАФ затворен без довидување …

ВО СВОЕВИДЕН ОРГАНИЗАЦИСКИ ХАОС, СИНОЌА БЕШЕ СПУШТЕНА ЗАВЕСАТА НА 58-ИОТ ДРАМСКИ АМАТЕРСКИ ФЕСТИВАЛ, БЕЗ ОФИЦИЈАЛНО ЗАТВОРАЊЕ НА ИСТИОТ, ПРОГЛАСУВАЊЕ НА НАЈДОБРИТЕ И ДОДЕЛУВАЊЕ НА НАГРАДИТЕ. ДОДЕКА ЛОКАЛНИТЕ МЕДИУМИ ОБЈАВИЈА ДЕКА ФЕСТИВАЛОТ ИМАЛ РЕВИЈАЛЕН КАРАКТЕР, ДОПОЛНИТЕЛНО, НА ФЕЈСБУК ДЕНЕСКА Е ПРОСЛЕДЕНА ОДЛУКАТА НА ЖИРИТО, СПОРЕД КОЈА ГРАН ПРИ-то „ВАСИЛ ЌОРТОШЕВ“ ГО ДОБИ ПРЕТСТАВАТА „НЕ СЕ КЛАДИ НА ЕНГЛЕЗИ“ НА КАВАДАРЕЧКИОТ ТЕАТАР. Со одигрување на претставата Струардеси на Драмското студио „Спорт лаихт“ од Штип, која учествуваше во официјална конкуренција во натпреварувачкиот дел, синоќа беше спуштена завесата на скратеното издание на 58-от Драмски…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

ДАФ ќе го преживее и 58-то издание

Од 21 до 25 мај, Кочани по 45. пат ќе биде домаќин на Драмскиот аматерски фестивал. На локации на отворено, со скратена програма и со финансирање од Општина Кочани, ќе се одржи 58. издание на Драмскиот аматерски фестивал. Кочани ја негува оваа републичка културна манифестација од 1977 година. Поради генерациската смена беше доведено во прашање нејзиното финансирање, но во ниеден момент не беше дискутабилно нејзиното одржување. Годинава Локалната самоуправа целосно ќе го финансира Драмскиот аматерски фестивал, кој на Кочани му дава значајно место во македонската театарска дејност и драмска уметност…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

Кој е одговорен што ДАФ две години е без поддршка од Министерството за култура ?

Нелогични, па дури и чудни работи во последните година-две се случуваат околу Драмскиот аматерски фестивал, кои делуваат збунувачки за јавнста, но и за советниците во Советот на општината и за првите луѓе во градот. Според објаснувањето на актуелниот извршен директор Дарко Спасов, за организацијата и одржувањето на ланскиот ДАФ во вонредниот термин во октомври 2020 година, од Министерството за култура не се добиени очекуваните средства, затоа што биле побарани по одржувањето на истиот. Одтука, сами по себе се наметнуваат неколку логични прашања. Прво, дали организаторите на ДАФ, останале должни поради…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

Верувале или не, екс-директорот заборавил да аплицира за пари, за даф 2021 !!?

ПОРАДИ БИЗАРНА ПРИЧИНА ДАФ ГОДИНАВА ЌЕ ОСТАНЕ БЕЗ ФИНАНСИСКА ПОДДРШКА ВРЕДНА НАД 600.000 ДЕНАРИ, ШТО ВООБИЧАЕНО ГИ ИЗДВОЈУВА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА КУЛТУРА. ЕКС-ИЗВРШНИОТ ДИРЕКТОР БЛАГОЈ ПЕНОВ, ЗАБОРАВИЛ ДА АПЛИЦИРА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈАТА НА НАЈЗНАЧАЈНИОТ КУЛТУРЕН НАСТАН ВО ГРАДОТ, ЗА 2021 ГОД. Годинава Драмскиот аматерски фестивал ќе остане без финансиската поддршка од Министерството за култура бидејќи, како што истакна актуелниот извршен директор Дарко Спасов, неговиот претходник и до пензионирање претседател Благој Пенов, заборавил да аплицира за организацијата на истиот за 2021 година. Со тоа, најстарата, најрепрезентативна и најмасовна културна манифестација која традиционално се…

Прочитај повеќе