ЕКОЛОГИЈА 

Маркова Река опомена за Мала Река

ОТКАКО ГРАДЕЖНИЦИТЕ ЈА ЗАТРУПАА МАРКОВА РЕКА, ЗАГРИЖЕНОСТА КАЈ ЛОКАЛНИТЕ АКТИВИСТИ ЗА СУДБИНАТА НА МАЛА РЕКА СЕ ЗГОЛЕМИ. ОВОЈ МЕСЕЦ СОВЕТОТ ТРЕБА ДА ДОНЕСЕ ОДЛУКА ЗА РАСПИШУВАЊЕ РЕФЕРЕНДУМ, НА КОЈ ГРАЃАНИТЕ ЌЕ СЕ ИЗЈАСНАТ „ЗА“ ИЛИ „ПРОТИВ“ ГРАДЕЊЕТО НА МИНИЕНЕРГЕНСКИОТ КАПАЦИТЕТ Препукувањата помеѓу концесионерот и еколошките друштва околу Маркова Река, каде како последица на градежни активности, природниот амбиент бил драстично нарушен, по автоматизам ги алармира локалните активисти за уште поголема упорност во спротивставувањето за реализација на минихидроцентралата на Мала Река. Ако Маркова Река била комплетно затрупана со камења, карпи и земја…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

Ќе ја одбранат ли кочанци Мала Река од олигарсите?

Помеѓу твитовите на Тајм, објавени денеска стои и тој на META.mk@meta_agency, kаде стои дека „Според активистот Садик Абдирахими, хидроцентралите ги градат олигарси поврзани со владејачките партии. Тој вели дека многу реки на #Шара се уништени со оваа изградба. Ваквата изјава на овој активист може да претставува сериозен аларм и за локалните фактори да ги активираат сите механизами за да се спречи изградбата на мини хидроцентралата на Мала Река, бидејќи сите искуства и стручњаците од оваа сфера, велат дека таквите енергетски капацитети се со мал финансиски ефект, но со голем еколошки…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

Кочани наградено за зачувување на природата

Европскиот зелен појас (European Green Belt)  ја награди општина Кочани за нејзините напори во зачувување на природата. На утрешното доделување на наградата ќе се обратат Габриел Швадерер, претседателот на Европскиот зелен појас и Германската амбасадорка, Анке Холстеин.   Општина Кочани годинава ќе го добие престижното признание од Европскиот зелен појас, за најголем придонес во зачувувањето на природата, настан кој на 17 јуни ќе се одржи во Инфо центарот на Пониква. Наградата ќе ја прими градоначалникот Николчо Илијев, а на церемонијата на доделувањето пред присутните ќе се обратат Габриел Швадерер, претседателот…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

ПРЕСВРТ ВО ЈАВНАТА ПОЛЕМИКА И ЗАКАНИТЕ СО ТУЖБИ НА РЕЛАЦИЈА ОПШТИНА КОЧАНИ – ПРЕТСЕДАТЕЛКА НА ГРИН.ОРГ.КО, АНА СИМИОНОВА.

Откако Ана Симонова јавно и се извини на Општина Кочани, односно на поедини службеници во неа, бидејќи беше под закана за тужба за ширење лажни вести и дезинформации, по големото откритие дека во 2018 година ДИС Енергија ги уплатило средствата за концесијата на Мала Река, сега Симонова бара јавно извинување од Општината. Официјалното барање во писмена форма  е доставено во Општина Кочани, а во него, меѓу другото, се наведува дека доколку нема извинивање, ќе има тужба. Останува да се види како на ваквото барање на претседателката на Грин.орг.ко ќе изреагира…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

Кочанска битка за Референдум против МХЦ на Мала Река

СО ПОДНЕСЕНАТА ИНИЦИЈАТИЗА ЗА РАСПИШУВАЊЕ РЕФЕРЕНДУМСКО ИЗЈАСНУВАЊЕ НА ГРАЃАНИТЕ ЗА И ПРОТИВ ИЗГРАДБАТА НА МИНИХИДРОЦЕНТРАЛА НА МАЛА РЕКА, ЗДРУЖЕНИЕТО „ГРИН-ОРГ-КО“ МУ ЈА ФРЛИ ТОПКАТА НА СОВЕТОТ НА ОПШТИНАТА ДА ОДЛУЧУВА ДАЛИ ЌЕ ЈА ПРИФАТИ ИЛИ ОТФРЛИ. СОВЕТНИЦИТЕ ВО ИЗМИНАТИТЕ МЕСЕЦИ СЕ ИЗЈАСНУВАА ГЛАВНО ПРОТИВ ИЗГРАДБАТА НА ОВОЈ ЕНЕРГЕНТСКИ КАПАЦИТЕТ, ПРВЕНСТВЕНО ОД ЕКОЛОШКИ АСПЕКТ. ЗАДОЦНЕТОТО ДОЗНАВАЊЕ ЗА ХИДРОЦЕНТРАЛАТА ГИ СТАВИ ОПШТИНАТА И ДРЖАВАТА ПРЕД СВРШЕН ЧИН – АКО РЕФЕРЕНДУМОТ УСПЕЕ НА ИНВЕСТИТОРОТ ДА МУ ИСПЛАТАТ СКАПИ ПЕНАЛИ. Ќе ја прифатат ли иницијативата на граѓанското здружение и претседателката Ана Симонова, за распишување…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

Кога општината ќе удри по граѓански активист …

Кога општината ќе почне да им се заканува на граѓанските активисти со тужби, тогаш тоа по автоматизам се сфаќа како замолчување на тие што треба да им бидат први соработници на локалните власти и што со своите активности одработуваат за нив. Бидејќи ефективното функционирање на локалната заедница е невозможно без граѓанскиот сегмент, кој во основа е волонтерски, и како таков можеби и најпрогресивен. Тоа што од Ана Симионова е побарано извинување, како услов и закана да не биде тужена, е прв и по многу нешта единствен случај во Општината. Пораката…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

Три месеци рок за загадувачите

ДРЖАВНИОТ ИНСПЕКТОРАТ ЗА ЖИВОТНА СРЕДИНА ВО АКЦИЈА ЗА ОТКРИВАЊЕ НА КАНАЛИ КОИ СЕ ЗАГАДУВАНИ СО ИНДУСТРИСКИ И ДРУГИ ОТПАДНИ ВОДИ. НЕКОЛКУ ФИРМИ КОИ РАБОТЕЛЕ БЕЗ БИЛО КАКВИ ЕКОЛОШКИ СТАНДАРДИ ЌЕ МОРА ВО РОК ОД 90 ДЕНА ДА ИЗРАБОТАТ ЕЛАБОРАТИ ЗА ЗАШТИТА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА. Државниот инспекторат за животна средина, по пријавување за загадување на водите во Кочанско, спроведе надзор на посочените локации на западниот и источниот дел на градот, при што, како што информираат од инспекторатот, во западната индустриска зона, немало основ за постапување бидејќи станува збор за излевање по…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

На чиј грб давачките за работа во недела ?

Излегувањата во ресторани заради дружење и специјалитети, иако и сега е, за некоја година ќе биде вистински луксуз и неостварлива желба на обичниот граѓанин. Цените во угостителската дејност од година во година бележат се поголем раст, па за оние со поплиток џеб стануваат недостижни. Ако кон таквите движења се додадат и новите законски решенија со наметнување давачки за угостителите кои ќе работат во недела, станува јасно дека цената на крајот повторно ќе ја платат граѓаните. Предлогот на Владата неделата да остане да биде работен ден со тоа што угостителите ќе…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

Водата од Пајпер Мил безбедна за здравјето и природата

Кочани, 28 април 2021г. – Во однос на известувањето на Државниот инспекторат за животна средина, а во интерес на информирање на јавноста, Пејпер Мил информира дека во рамки на пробниот период на работење на фабриката за рециклирање на хартија, постојаните испитувања од лабораторијата на фабриката покажуваат дека вредностите на водата која ја напушта фабриката се целосно безбедни за здравјето и за природната средина и се под дозволените граници согласно законите. Согласно новиот налог на Државниот инспектор за животна средина, Пејпер Мил ќе ангажира и акредитирана лабораторија да го испита квалитетот…

Прочитај повеќе
ЕКОЛОГИЈА 

Угинати кучиња се распаѓаат покрај нивите кај обиколницата

ДЕНОВИВЕ ДОДЕКА ЗЕМЈОДЕЛЦИТЕ ГИ ИЗВРШУВААТ ПРОЛЕТНИТЕ АКТИВНОСТИ  ВО НИВИТЕ ПОКРАЈ ОБИКОЛНИОТ ПАТ ОКОЛУ  КОЧАНИ МРШИ ОД УГИНАТИ КУЧИЊА И ФРЛЕНА КОЖА ШИРАТ НЕПОДНОСЛИВА РЕА И ЈА ЗАГАДУВААТ ЖИВОТНАТА ОКОЛИНА. ОСТАТОЦИТЕ ОД ЖИВОТНИ ОПАСНИ И ЗА ЗЕМЈОДЕЛСКИТЕ КУЛТУРИ ЧИЈА СЕИДБА ОВДЕ Е ВО ТЕК. Угинати животни, покрај обиколниот пат околу Кочани со денови стојат и се расоаѓаат, при што шират неподнослива реа, предизвикуваат морничав призор, и ја загадуваат животната околина. Најчесто кучиња, згазени од возила кои се движат по брзата сообраќајница, остануваат фрлени, или оставени на само неколку метри од оризните…

Прочитај повеќе