ВЕРСКИ КАЛЕНДАР 

Денеска е голем празник, ден кога се случуваат чуда: Света Петка може да ви донесе љубов и здравје

Православните верници, денес на 27 октомври, ја слават Света Петка. Света Петка многумина ја сметаат за заштитник и се верува дека таа особено ги штити и им помага на жените, децата и старите лица. Верниците се молат на неа, особено жените, да им помогне во животните проблеми. Покрај храмовите посветени на светицата, често има и извори и се верува дека водата од овие извори е лековита и многу помага во заздравувањето. Според популарното верување, Света Петка на верниците често им се појавува во сон од две причини: да обезбеди утеха…

Прочитај повеќе
ВЕРСКИ КАЛЕНДАР 

Утре е Крстовден: Тежок празник и строг пост

Утре е празникот на Воздвижение на чесниот крст, во народот познат како Крстовден, кој се празнува во чест на наоѓањето на крстот врз кој бил распнат Исус Христос и во чест на неговото враќање од Персија во Ерусалим. За подостоинствено празнување на празникот, но и за оддавање признание на светиот крст,како и за сочувствување со страдањата на Спасителот Исус Христос Светата црква го одредила овој ден како тежок празник и како строг пост. На овој ден не се јаде ништо мрсно дури ни растително масло, а некои верници јадат само…

Прочитај повеќе