ОПШТИНА КОЧАНИ 

Санација на шахти на улица „Теодосија Паунов„во Кочани

Како дел од програмските активности, КЈП “Водовод” Кочани деновиве изврши санација на неколку оштетени капаци на шахти на коловозните ленти на улица “Теодосија Паунов” во Кочани.  Во рамките на своите предвидени работни активности во следниот период КЈП “Водовод” Кочани ќе изврши санирање и на други оштетени капаци на шахти на коловозните ленти и сливни решетки. Поради се позачестените кражби и оштетувања на метални капаци на шахти, апелираме до нашите сограѓани да се однесуваат одговорно и да не ја загрозуваат безбедноста на другите со кражби или оштетување на металните шахти.

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

И З В Е С Т У В А Њ Е ОД ОПШТИНА КОЧАНИ

Се известуваат корисниците на времени објекти на подрачјето на општина Кочани, кои не ги користат и не се во функција, да ги отстранат во рок од 30 (триесет) дена од денот на објавувањето на ова известување во локалните медиуми и на веб-страницата на Општина Кочани. Доколку корисниците не постапат согласно ова известување Општина Кочани ќе ги отстрани времените објекти на нивен трошок.             4.5.2023 г.            Општина Кочани

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Во Детската градинка „Павлина Велјанова“ се одржаа работни средби за градење на капацитетите на негувателите во предучилишните установи

Во ЈОУ Детска градинка „Павлина Велјанова“ – Кочани деновиве се реализираа  мониторинг-средби на тема ,,Градење на капацитетите на негувателите во предучилишните установи“. Мониторинг-средбите имаа за цел да го поттикнат и да го мотивираат кадарот за спроведување стратегии и знаења за организирање стимулативна средина за учење, на начин што ќе овозможи позитивни социо-емоционални резултати кај децата и кај нивните семејства. На средбите учествуваа директори, воспитувачи, негуватели, членови на професионалната заедница за учење во детските градинки од општините Чешиново-Облешево, Пехчево, Зрновци и Карбинци. Дисеминацијата ја водеа: мониторинг мастер-воспитувач Јованка Ефтимова, Соња Стоилова, Лилјана Паунова, Даниела Наунова и Снежана Алексова.

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

ОПШТИНСКИОТ СОВЕТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА СООБРАЌАЈОТ НА ПАТИШТАТА ОДРЖА КОНСТИТУТИВНА СЕДНИЦА

Денеска, во салата на Општина Кочани, Општинскиот совет за безбедност во сообраќајот на патиштата одржа конститутивна седница, на која присуствуваше и градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов. Советот којшто брои 13 членови, ќе има задача да ја подобри состојбата и безбедноста во сообраќајот во Кочани. Конкретните активности на ОСБСП ќе бидат насочени кон унапредување на сообраќајната култура и едукација и спроведување мерки со кои ќе се влијае кај сите учесници во сообраќајот за почитување на сообраќајните правила и прописи. Паралелно ќе се дејствува и на планот на подобрување на сообраќајната…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Потпишан договорот за реализација на проектот за бетонирање крак од улицата „Стамен Манов“

Општина Кочани и здружението „Ромалитико“, заеднички ќе го реализираат проектот за бетонирање крак на улицата „Стамен Манов“ во Ромското Маало во Кочани, за што денеска, двете страни го потпишаа договорот. Уличниот крак е на потегот кон Колерски Гробишта, со должина од 120 м и со различна ширина од 1,5 до 3 м. Со финансиска поддршка од УСАИД, „Ромалитико“ ќе учествува во проектот со 40 %, со набавка на градежни материјали. Рокот за градба е два месеца по завршувањето на тендерската постапка. 

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Свечено отворена реновираната сала на ЦК „Бели Мугри„

Со пригодна свеченост и проекција на македонскиот филм “Преекспонирано”, од вечерва е пуштена во употреба реконструираната сала во НУ Центар за култура “Бели мугри”. По две години реконструкција, Кочани го добива во ново руво просторот за театарски, музичко-сценски настани и за кинопроекции. На отворањето прусуствуваше градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов, уметници и гости од повеќе културни институции во државата.

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

ЗАПОЧНАА ОБУКИТЕ ЗА ЧЛЕНОВИТЕ НА ОДБОРОТ НА МЛАДИНСКАТА ЛОКАЛНА БАНКА

Започнаа обуките за младите од Кочани, членови на Одборот на Младинската локална банка, кои изминативе два дена го креираа својот тим и си поделија тимски улоги. Преку интерактивни тимски игри успеаја подобро да се запознаат меѓусебно, а со помош на интересни методи ги утврдија приоритетните проблеми на младите од Кочани и почнаа со теренска работа. Тие ги посетија сите локации каде е можна појава на овие проблеми. Во наредниот период ќе продолжи градењето на вештините за младинско учество и младински активизам на членовите на Одборот на локалната банка во Кочани.…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Градоначалникот Папазов бара јавно извинување од членот на Советот на Општина Кочани Аки Акиов за изречена груба клевета

Членот на Советот на Општина Кочани Аки Акиов, на 6 април оваа година, во изјава пренесена преку електронски и традиционални медиуми изрече невистини и клевети кон градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов. „Изречената груба клевета ги нарушува мојата чест и углед и претставува основ за заштита и надомест на штета, согласно Законот за граѓанска одговорност за навреда и клевета. Доколку поседувате соодветни докази дека одредени субјекти кои добиле тендери носеле пари во ќеси кај мене дома, Ве повикувам во најкраток можен рок да ги доставите до органите на прогонот. Во…

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

Пуштено во употреба новото детско игралиште во ОУ „Никола Карев„

Денеска официјално е пуштено во употреба ,,Детското игралиште” во ОУ Никола Карев. Игралиште е дел од заедничкиот проект со Ротари клубот ,, Кочани-Виница” во склоп на проектот ,,НАПРАВИ РАЗЛИКА”, кој е финасиран од USAID заедно со Фондацијата за развој на локалната заедница од Штип и РК Штип. – Ова детско игралиште е делот кој требаше ние како училиште да го финасираме за да останиот дел од заедничкиот проект, а тоа се две подлоги за кошаркарско и фудбалско игралиште се реализира од страна на пректот ,,Направи разлика”, истакна в.д директорот Александар…

Прочитај повеќе
КУЛТУРА 

„Низ традицијата“ – концерт на класата по традициски инструменти од ОМУ „Ристо Јуруков“ – Кочани

Основното музичко училиште „Ристо Јуруков“ синоќа го одржа првиот од серијата концерти насловени „Музичка среда“, на кој се претставија учениците што ги изучуваат традициските инструменти. Раководниот и наставниот кадар во кочанското музичко училиште оценува дека  богатата народна култура која е создавана со векови треба постојано да се надградува и да се пренесува од генерација на генерација.  Концертот под наслов „Низ традицијата“ го потврди интересот кај учениците и посветеноста во изучувањето на традициските инструменти. Учениците од класата по традициски инструменти настапија со ученици од класите по гитара и хармоника, со наставниците…

Прочитај повеќе