Зошто се слави Стара Нова година?

Според Јулијанскиот календар, новата година година започнува на 14 јануари од Грегоријанскиот календар.

На 1 јануари се дочекува Новата година, но покрај тоа се празнува и Обрезание Господово и Свети Василиј Велики.

Кај земјите кои го имаат прифатено Јулијанскиот календар, 1 јануари претставува државен празник, но верските празници Обрезание Господово и Свети Василиј Велики се празнуваат на 14 јануари. Оттука доаѓа и терминот Стара Нова година, која се дочекува на 13 јануари.

1 јануари е општоприфатен низ светот како почеток на новата година низ светот, многу христијански верници сметаат дека 1 јануари е само формалност и дека токму на 14 јануари за нив почнува новата година.

Оваа традиција се негува во Македонија, Србија, Црна Гора, Белорусија, Украина, Русија, Ерусалим, но и во некои германски кантони во Швајцарија и во некои делови на Галската заедница во Шкотска.

Кај нас се слави со традицинално кршење на кравајче  со паричка и се смета дека оној кај  кого се падне паричката, цела година ќе го следи среќа и успех.

Оваа година поради пандемијата од КОВИД 19 ќе изостанат прославите по рестораните,палењето на василичарски огнан и посета на куќите од страна на василичарите што беше традиција со години наназад.

Сподели: