ОПШТИНА КОЧАНИ 

Петнаесет лица од Кочани ангажирани за општинско- корисна работа

Општина Кочани по седми пат е дел од програмата Општинско-корисна работа, чие финансирање годинава е од УНДП и од Швајцарската агенција за развој и соработка.  Во наредниве осум месеци, петнаесет лица се ангажирани за социјални услуги. –Годинаваконкуриравме со две апликации. УНДП ни ја одобри апликацијата „Сестрана грижа“, каде се ангажирани осум лица, од кои пет за грижа на стари и изнемоштени во домашни услови, додека останатите тројца како образовни асистенти, за помош на деца со посебни потреби вклучени во инклузивната настава. Од втората апликација Швајцарската агенција ни одобри ангажирање на…

Прочитај повеќе
ОБРАЗОВАНИЕ 

Почна работата на платформата за онлајн настава

Новата учебна година ќе започне како што е планирано, но може да се прилагоди во зависност од епидемиолошката состојба со Ковид 19. Министерката за образование, Мила Царовска најави дека од денес на училиштата ќе  им бидат издадени лозинки за учениците за постепено да започне тестирањето на платформата за учење од далечина. Царовска рече дека Платформата за учење ќе обезбеди и психолошка помош, додека децата кои ќе отсуствуваат една недела ќе бидат посетени дома од страна на стручната служба на училиштето и наставниците. Претседателот на синдикатот за образование, Јаким Неделков, рече…

Прочитај повеќе