МАКЕДОНИЈА 

Извезуваме стручни, увезуваме нестручни работници

ДОДЕКА РАЗВИЕНИТЕ СЕ ВО ТРКА ПО ВИСОКОКВАЛИФИКУВАНА И КВАЛИФИКУВАНА РАБОТНА СИЛА, НАШАТА ЗЕМЈА ЌЕ УВЕЗУВА НЕКВАЛИФИКУВАНИ РАБОТНИЦИ И НА ТОЈ НАЧИН ЌЕ ГО СПРЕЧУВА ИСЕЛУВАЊЕТО. ПЛАНОТ Е СО ПОВИСОКИ ПЛАТИ ВО ПРИВАТНИОТ СЕКТОР, ВРАБОТЕНИТЕ ОД ЈАВНИОТ ДА СЕ ПРЕФРЛАТ ВО ФИРМИТЕ Тоа што владините министри најавуваат дека сме доведени во ситуација да увезуваме работна сила, иако не во секој сектор, туку онаму каде има потреба, не е ништо друго туку признание за промашувањата во услови на пазарна економија. Не е јасно како увезениот работник ќе ја чини државата помалку од…

Прочитај повеќе
ЗЕМЈОДЕЛИЕ 

Акумулациите полупразни, доаѓаат рестрикции

Неповолната хидролошка состојба во првите два ипол месеци од годинава, најверојатно ќе ја остават полупразна акумулацијата Калиманци, а тоа значи дека одговорните во Водостопанство „Брегалница“ ќе мора да применат рестирктивни мерки во поглед на сеидбената структура и површините кои ќе се наводнуваат во претстојната производствена сезона. Резервите вода во најголемото вештачко езеро на истокот се движат над 70.милиони кубици, што е само за десетина милиони повеќе од половина од вкупниот капацитет од 120.милиони. Со актуелниот доток од Брегалница и другите реки, кој се движи околу 5до 6 кубни метри во…

Прочитај повеќе