МАКЕДОНИЈА 

И службениците правец странство …

ПО ПРОЦЕСИТЕ НА ЗАМИНУВАЊЕТО НА МЛАДИТЕ ВО СТРАНСТВО, ЗАРАДИ РАБОТА И ПРИСТОЕН ЖИВОТ, СЕГА ВРАБОТЕНИТЕ ОД ЈАВНИОТ СЕКТОР ГИ МЕРКААТ ПРИВАТНИТЕ КОМПАНИИ, ВО ПОТРАГА ПО ПОДОБРИ ПЛАТИ. ТОА ШТО НЕКОГАШ БЕШЕ НЕЗАМИСЛИВО, ОД ОПШТИНСКА АДМИНИСТРАЦИЈА ДА СЕ БЕГА ВО ПРИВАТНА ФИРМА, ДЕНЕСКА СТАНУВА СЕ ПОЧЕСТА ПРАКТИКА. ПРОБЛЕМОТ Е ШТО И ОД ТУКА, МЛАДИТЕ БЕГААТ ВО СТРАНСТВО. Деструктивната политика на Владата на перфиден начин да се ослободи од вишокот администрација и други непроизводствени дејности веќе создава процеси во државата кои различно се одразуваат и доживуваат во јавноста. Од Министерството за труд…

Прочитај повеќе
МАКЕДОНИЈА 

Кога медиумите бараат помош од граѓаните за да опстанат …

МЕДИУМИТЕ И НОВИНАРСТВОТО ВО ДРЖАВАТА НИКОГАШ НЕ БИЛЕ ВО ПОЛОША СИТУАЦИЈА ОД СЕГАШНАТА. КАКВО НИВО Е МЕДИУМИ ДА БАРААТ ФИНАНСИСКА ПОМОШ ОД ЧИТАТЕЛИТЕ ЗА ДА ГИ ИНФОРМИРААТ. АКО НА ПОРТАЛИТЕ ИМ Е ТЕШКО, КАКО ЛИ ИМ Е НА ТЕЛЕВИЗИИТЕ И РАДИЈАТА. ГО ГЛЕДА ЛИ И ГО РЕГИСТРИРА ЛИ СЕТО ТОА ВЛАСТА? Веројатно е време кога сите професии во државата се во тешка ситуација и тоа од повеќе аспекти, но новинарската сигурно е меѓу најпогодените од актуелните политики на власта. Најсилниот доказ за тоа е повикот упатен до читателите за финансиска…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА ВИНИЦА 

Рајска природа на Манастирот „Рожденство на Пресвета Богородица“ кај Блатец

ЛОЦИРАН ДОМИНАНТНО НАД СЕЛОТО БЛАТЕЦ, МАНАСТИРОТ „ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА“ ПРИВЛЕКУВА ВЕРНИЦИ ОД ЦЕЛИОТ РЕГИОН, КОИ ТУКА ДОАЃААТ ЗАРАДИ ДУХОВНИОТ МИР НО И ЛЕКОВИТАТА ВОДИЧКА. ОД ПРЕД ГОДИНА-ДВЕ ЗАПОЧНА И ТРАДИЦИЈАТА НА ОРГАНИЗИРАЊЕ ИСЕЛЕНИЧКИ СРЕДБИ СО ПЕЧАЛБАРИТЕ ОД БЛАТЕЦ И ПОШИРОКО. Преодот од малата висорамнина кон сртмните ридови на планината „Плачковица, таку каде што завршува селото Блатец а започнува густата шума, е лоциран Манастирот посветен на „Рожденство на Пресвета Богородица“, во народот позната како Мала Богородица. Вредните раце на верниците и на домаќините овде изградиле и создале преубаво православно христијанско катче, кое…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Започна постапката за формирање Совет за женско претприемништво за општините Кочани, Виница и Зрновци

По иницијатива на Националната платформа за женско претприемништво, денеска во Општина Кочани се одржа иницијативен состанок за формирање Совет за женско претприемништво за микрорегионот Кочани, Виница и Зрновци. На состанокот присуствуваа претставнички на бизнис-секторот, единиците на локалната самоуправа, граѓански организации и на младите. Во присуство на градоначалникот на Општина Кочани Љупчо Папазов  беше истакната целта на Советот за женско претприемништво – да креира програми и да создава можности за финансиска поддршка на жените претприемачи и да креира стимулативни програми за започнување нови бизниси за жените и нивно вмрежување и промоција…

Прочитај повеќе
ОПШТИНА КОЧАНИ 

Ѓорѓи Серафомов избран за претседател на Собранието, а Јелица Зафирова на ИО на ЗП „Кочани“

Делегатите на Изборното собрание на Здружението на пензионерите на Општина Кочани едногласно за нов претседател на Извршниот одбор ја избраа Јелица Зафирова. Тоа е прв случај во историјата жена пензионерка, да ја извршува функцијата претседател на Извршниот одбор. Досегашниот претседател, Ѓорѓи Серафимов, кој здружението успешно го води од 20008 година, во претстојниот четиригодишен мандатен период , е избран за претседател на Собранието, а Ацо Стојанов е избран за делегат во Здружението на пензионерите на Македонија. На изборното собранието кое се одржа во пензионерскиот клуб во “Колор”, беа разгледани и усвоени…

Прочитај повеќе