ЕКОНОМИЈА 

Екологистите немоќни пред институциите, минихидроцентралата на Мала Река се гради

ИЗДАДЕНИТЕ ДОЗВОЛИ ОД СТРАНА НА НАДЛЕЖНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, И ПРЕСКАПОТО ЕВЕНТУАЛНО ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ИНВЕСТИТОРОТ ОД АСТРОНОМСКИ НАД 20.МИЛИОНИ ЕВРА ДОКОЛКУ НЕ МУ СЕ ДОЗВОЛИ ГРАДБА, СЕ ЧИНИ СЕПАК ЌЕ ЈА НАПРАВАТ НЕМИНОВНА РЕАЛИЗАЦИЈАТА НА МИНИЕНЕРГЕТСКИОТ КАПАЦИТЕТ НА МАЛА РЕКА, ДУРИ И БЕЗ ОГЛЕД НА ПОТЕНЦИЈАЛНИТЕ НЕГАТИВНИ ВЛИЈАНИЈА ВРЗ ПРИРОДАТА ОКОЛУ ЕЗЕРОТО ГРАДЧЕ И ОСОГОВИЕТО. ВО КЛИСУРАТА НА МАЛА РЕКА ВЕЌЕ СЕ РАСЧИСТУВА ВЕГЕТАЦИЈАТА И СЕ ПРОБИВААТ ПАТИШТА. Кога пред околу три години, односно во септември 2020 година, започна првото расчистување на теренот во клисурата на Мала река, заради изградба на минихидроцентрала…

Прочитај повеќе
СПОРТ 

ФК „Слога 1934“ не се спаси

ОТКАКО СЕ ОСТВАРИЈА СИТЕ КАЛКУЛАЦИИ КОЈ ИСПАЃА А КОЈ ОСТАНУВА, В САБОТА, СО ОДИГРУВАЊЕ НА ПОСЛЕДНОТО КОЛО, ЗАВРШИ ПРВЕНСТВОТО ВО ВТОРАТА ЛИГА НА МАКЕДОНИЈА. НОВИ ПРВОЛИГАШИ СЕ ВОСКА СПОРТ И ГОСТИВАР, БАРАЖ ЌЕ ИГРА ВАРДАР, А ИСПАЃААТ БОРЕЦ, СЛОГА И ЛОКОМОТИВА. Во саботата заврши првенството во единствената втора лига на Македонија, кое во финишот беше филигрански изрежирано според потребите на највлијателните клубови. Аутсајдери победуваа фаворити, резултати одекнуваа сензационално, а сепак од никаде никакви реакции на незадовоство или задоволство. Во последното коло, како и во неколкуте пред него, тие што требаше…

Прочитај повеќе